Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhlbloggen/2011/03/17/da-man-blir-barn/

NHL-bloggen

Då män blir barn

Rätta artikel

Tre situationer som i stort sett händer i varje NHL-match. Till varje händelse får ni tre alternativ – gissa vilket som är mesta amerikanskt. Eller svenskt.

Ni förstår poängen snart.

1) Ditt ansikte fyller jumbotronen högt ovanför mittcirkeln och du är helt plötsligt i arenans centrum som för kvällen har över 18|000 åskådare. Vad gör du?

A)  Jag ställer mig upp och vrålar allt jag bara kan rakt in i kameran, samtidigt som jag frenetiskt drar i tröjan för att visa vilket lag som är mitt. B) När jag märker mitt runda ansikte på arenans största skärm ler jag generat och sjunker ner i stolen för att försvinna. C) Jumbotron? Finns det en sådan? Jag är här för att se sport, allt annat som händer struntar jag i.

2) Speakern ropar ut att det är dags att dela ut gratis t-shirts och flera ungdomar i mysbyxor studsar ut bland några läktarsektioner för att kasta en tröja till de som skriker mest. Vad gör du?

A) Släpper allt, springer snabbt till rätt sektion och hoppas att jag hinner dit för att få en tröja av storlek XXXL. B) När mysdressungdomarna står vid min sektion blir jag helt galen och vill ha en t-shirt. Jag studsar när de vill att jag ska studsa. Jag skriker när de ber mig att skrika. Samtidigt viftar jag med armarna som om jag vore i behov av akut hjälp. C) Jag tittar på gruppen av galna människor och skrattar lite lätt åt deras beteende.

3) Efter att pucken styrs på en klubba hamnar den i nätet bakom ena målet och droppar ner fyra rader från din sittplats. Vad gör du?

A) Ingenting. Det är en puck, vad ska jag med den till? B) Jag släpper plastmuggen så att det stänker på stolsgrannarna och kastar mig ner för läktaren. Jag knuffar undan alla som kommer i min väg och om det är någon som har fingrarna på pucken ser jag till att han eller hon får ont. Sedan visar jag upp trofén för åskådarna – som ett segertecken – och gör ”high-five” med några när jag går tillbaka till min plats. C) Tittar på högen av människor och skakar på huvudet.

***

I dag är det en bra dag – trots att det regnar. Fed-Ex kom nämligen med ett efterlängtat paket. Något som jag har längtat efter i flera år.

***

15 raka matcher. Det är vad Henrik Lundqvist nu är uppe i efter 6_3-segern i derbyt mot New York Islanders. Det är dock inget som oroar svensken.

-Det är en situation som jag gillar. Sitter jag vid sidan under några matcher brukar jag ha svårt att komma in i matcherna, jag är mer spänd. På det här sättet är jag mer avslappnad.

-Kroppens känns ändå rätt bra. Tortorella är bra på att ge oss ledigt och sedan gäller det att hålla träningspassen korta – hårda men korta.

***

Poängen med inledningen är följande:

Det finns situationer där vuxna män blir små, små barn och beter sig jäkligt illa. De får mer än gärna ställa sig upp och skrika in i kameran för att synas på jumbotronen eller göra allt för att få en monsterstor t-shirt.

Det som stör mig är scenerna som utspelar sig när en puck hamnar på läktaren. Enligt mig är den svarta saken en souvenir till alla barn. Enligt amerikanska män är det deras puck. De gör allt för att få tag på den och tvekar inte att rycka pucken ur någon annans hand eller knuffa borta andra personer – stora som små – för att komma fram först. Min åsikt är att de borde köpa en egen puck i souvenirbutiken och låt barnen göra upp om de få som hamnar på läktaren.

***

Jäklar vad hockeyn är roligare nu än under den första halvan. Matcherna är tätare, hårdare och betyder mycket mer. Det är som en liten, liten försmak av slutspelet som kommer allt närmare.

***

När jag var liten och fick tag på en matchpuck tillbringade jag timmar på garageuppfarten och avlossade skott efter skott mot målet som min farfar hade snickrat ihop. När ledsnade på att sikta på krysset – träffade åtta av tio – skickade jag i stället iväg matchpucken mot garagedörrens handtag – något som inte pappa gillade – och förstörde dörren gång på gång.