Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2014/11/14/uppladdning-pagar/

Volvo Ocean Race

Uppladdning pågår

 

För en vecka sedan gick Team SCA i mål i Kapstaden som 6:a efter Volvo Ocean Race första delsträcka. Det sista dygnet blev en rafflade kamp mot den spanskflaggade båten Mapfree - den kamp som den helkvinnliga besättningen på Team SCA vann.

Därmed "slapp de" den psykologiskt tunga, sista placeringen i världens hårdaste havskappseglings premiär race.

Sedan dess har de elva kvinnliga seglarna vilat, umgåtts med sina familjer och framför allt: ätit frukt, grönsaker och massor av näringstät, fräsch mat för att återhämta sig efter 28 dygn till havs med bara frystorkat på menyn.

Men nu är det slut på vilan. I morgon går det så kallade Inport-racet av stapeln precis utanför Waterfront i Kapstaden - en hamn- och pirnära bankappsegling där de sju VO65:orna seglar en kryss-länsbana.

Väderprognosen säger upp till tio meter per sekund sydligt, vilket kommer att innebära många tunga manövrar och stora krav på både styrka och snabbhet.

Team SCA ställer upp med en delvis ny besättning då Sara Hastreiter och Sally Barkow ersätts av Elodie Mettraux och Dee Caffari.

Team SCA har ett team som består av 13 kvinnliga seglare som tränat tillsammans under nästan ett och ett halvt år. Ombord får det dock bara vara elva seglare, men eftersom det inte finns så många kvinnliga havskappseglare av den här kalibern i världen så måste teamet ha tillgång till fler personer som är förberedda om någon skulle skadas.

Besättningarna på de övriga sju båtarna består enbart av män. De är åtta ombord. Att Team SCA får vara tre fler beror på att man på så sätt hoppas kunna kompensera för skillnaden i fysisk styrka mellan män och kvinnor.

Den första delsträckan, som gick mellan Alicante i Spanien och Kapstaden, Sydafrika vanns av Abu Dahbi, Förenade arabemiraten. Tvåa, bara 12 minuter efter, kom kinesiska Dongfeng med svensken Martin Strömberg ombord.

Delsträcka två startar på onsdag, den 19 november, och går mellan Kapstaden och Abu Dahbi, ett 6 125 nautiska mil långt banben. Enligt Volvo Ocean Race' tävlingsledning är stäckan säkrad från pirater, ett hot som tidigare funnits, särskilt på den här delsträckan.

På bilden ovan ses VO65:an Abu Dahbi i förgrunden, förtöjd i Kapstaden tillsammans med sex övriga båtar som deltar i racet.