Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2014/11/15/bra-tryck-i-vaxlande-vindar-team-sca-3a/

Volvo Ocean Race

Bra tryck i växlande vindar - Team SCA 3:a i Kapstaden

Den helkvinnliga besättningen på Team SCA kom i eftermiddags, efter en hård och spännande kamp, 3:a i det så kallade Inport-racet i Kapstaden.

Vann överlägset gjorde Abu Dhabi, som ledde från start till mål och 2:a blev till slut holländska Team Brunel. Svensken Martin Strömberg, som seglar ombord på kinesiska Dongfeng kom fyra.

Team SCA kom iväg fint och drog nytt av ett ganska stort vindvrid precis innan undanvindsstarten. Vridet gjorde att vänstersidan av banan blev mer fördelaktig och Team SCA hade fri vind ut på banan, dock var de snabbt en bra bit efter Abu Dhabi som gick med full fart redan från startskott.

Tre av båtarna, Team Vestas, Mapfre och Team Alvimedica var i princip redan borta från början då de tappade både tryck (fart) och höjd på högerkanten.

Abu Dhabi Ocean Racing, med den närmast legendariske skepparen britten Ian Walker vid rodret,  seglade helt ohotade i fria, men krånglig vindar, och det var först en bra bit efter som kampen mellan  Team SCA och nederländska Team Brunel på gick.

Team SCA låg tvåa ända fram till den sista kryssrundningen. Då Sam Davies, skeppare ombord på Team SCA, valde att runda ut på högerkanten av banan medan Adu Dhabi och Team Brunel valde den vänstra kanten.

Det var en ren, och enligt Team SCA, medveten chansning för att försöka komma loss ytterligare på det sista kryssbenet innan målgång, istället för att segla för att säkra den andra platsen.

Om hade de haft turen och vindvriden med sig hade det kanske gått hela vägen med tanke på hur stora vindskiftena var. Det vred från nordväst till sydost, fram och tillbaka och vindstyrkorna varierade mellan 4 och 15 meter per sekund.

Men det blev inget klipp för Team SCA. Ett tag såg det till och med ut som om kinesiska Dongfeng skulle trycka ner Team SCA på en fjärde plats, men tack vare ett snyggt sista slag upp mot mållinjen kunde Team SCA behålla en pallplats.

”Vi gjorde mer rätt än fel i dag. Det var oerhört svårseglat, både vindrikting och vindstyrka skiftade konstant. I sådana förhållanden känns det alltid som man har fel segel uppe och som om man seglar på fel bog" konstaterade skepparen Sam Davies efter racet.

Team SCA var trots den tappade silverplatsen mycket glada över dagens prestation.

"I segling kan små misstag leda till stora tapp i förhållande till de andra båtarna. Det blev återigen tydligt i dag", fortsatte Sam Davies.

På onsdag startar delsträcka två, mellan Kapstaden och Abu Dhabi.

"Vi har utvecklats massor och vet att det finns ännu mer att lära. Att vi tränat mer än övriga besättningar överväger vårt gemensamma underskott på erfarenhet, men vi är full av tillförsikt och vet att mycket kan hända där ute, sa Sophie Cizek, fördäckare på team SCA.

Hård kamp mellan Team SCA och Team Brunel utanför Kapstaden - medan Abu Dhabi seglade ohotade från start till mål.

Läs mer om inport-racet här.

Resultat och målgångstid, starten gick 14.00, kryss-länsbanan seglades tre varv:

1. Abu Dhabi Ocean Racing - 15:06:57 2. Team Brunel (NED) 15:08:00 3. Team SCA (SWE) 15:09:04 4. Dongfeng Race Team (CHN) 15:09:22 5. Team Vestas Wind (DEN) 15:11:25 6. Team Alvimedica (USA/TUR) 15:16:14 7. MAPFRE (ESP) 15:18:32

Glada och för första gången på prispallen i Volvo Ocean Race - Team SCA.