Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2014/11/19/tem-sca-forst-ut-pa-havet/

Volvo Ocean Race

Team SCA först ut på havet

Efter ett varv på bana inne i Table Bay, Kapstaden var det Team SCA och gick först ut mot horisonten och oceanen nu i kväll. Det blåste understundom mycket friska vindar, upp mot 15 meter i sekunden strax efter att startskottet gick. Det måste ha varit en mycket skön känsla för den helkvinnliga besättningen på Team SCA att ta sig ut först, det rådde allt annat än enkla förhållanden när mörkret föll och flottan satte kurs söderut för att sedan runda Godahoppsudden. Då blåste det 12-13 meter per sekund och båtarna gjorde ungefär 12 knops fart i sydostligavindar

Under etappen från Kapstaden till Abu Dhabi kommer SCA-båten att få kämpa med både tuffa iskalla vindar och frustrerande stekheta stiltjebälten.

– Det kommer att starta snabbt och bli frustrerande långsamt mot slutet. Nu gäller det att använda allt vi lärt oss under första etappen och inte göra något tokigt, säger Sam Davies, skeppare.

Det återstår väldigt mycket av etapp 2 som är närmare 6 125 nautiska mil (11 300 km). Uppskattningsvis kommer det att ta 24-28 dygn upp till Abu Dhabi, där målgången är.

Från tävlingsledningens sida har man varnat för att båtarna eventuellt kan möta tropiska cykloner i höjd med Mauritius i södra Indiska Ocean. Men även längre norrut, strax innan Hormuzsundet, väntar troligen monsunvindar innan det lugnar ner sig in mot Abu Dhabi.

För tillfället fungerar inte DN:s interaktiva karta. Under tiden som vi väntar på att det åtgärdas går det att följa racet på www.volvooceanrace.com