Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2014/11/21/ny-varldshav-nya-utmaningar/

Volvo Ocean Race

Ny världshav, nya utmaningar

Rapport från Volvo Ocean Race officiella pressorganisation:

Senaste positionsrapport: 08:00 (CET)

Ledande båt: Team Alvimedica , Team SCA ligger för närvarande sjua

Hastighet: 21-25 knop

Avstånd mellan täten och sista båten: 30 sjömil

Vindhastighet: 11-15 m/s

Ett och ett halvt dygn efter starten på den andra etappen av Volvo Ocean Race 2014-15 har de su tävlande båtarna lämnat Atlanten och är nu i Indiska Oceanen.

Även om lagen fick jobba hårt i motvind förbi Godahoppsudden blev inledningen av etappen relativt lugn efter starten i onsdags kväll. Stormen som förutspåddes uteblev och fältet höll sig tätt tillsammans.

Den stora utmaningen runt den afrikanska kontinentens södra spets är att ta sig genom Agulhasströmmen, en av världens starkaste strömmar. I området skapas stora vågor när havsströmmar på upp till 5 knop möts av kraftiga vindar som är på väg åt ett annat håll.

Livet är nu särskilt tufft för seglarna ombord på båtarna och det är nästan omöjligt att laga mat på grund av den kraftiga sjön. Samtiliga lag håller sig fast vid taktiken att hellre ligga nära motståndarna än att ta egna chansningar. – Vi tror att strömmen bara är cirka 80 sjömil bred men den skapar ändå förutsättningar för båtskador så vi måste vara försiktiga, säger ledarbåten Team Alvimedicas navigatör Will Oxley.

Och Team Alvimedica är det lag som nu klarat sig bäst genom strömmen. De tog täten redan under onsdagsnatten, har hållit fast vid ledningen sedan dess och har den nordligaste positionen. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team ligger trea i mitten av fältet och Team SCA som är längst söderut ligger sist.

Samtliga sju båtar har sökt starkare vind söderut och nästa stora taktiska beslut handlar om att vända norrut. Målgången i Abu Dhabi är beräknad till den 13 december.

Ovan en bild på ledande båten Alvimedica, tagen av en båtens fasta GoProkameror ombord.