Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2014/11/27/trasiga-segel-hindrar-inte-team-sca/

Volvo Ocean Race

Trasiga segel hindrar inte Team SCA

Vilken dag! Innan klockan hunnit slå 08:00 europeisk tid var två av tjejerna djupt försjunkna i en segelreparation medan besättningen på däck slet hårt för att inte tappa fart trots det mindre seglet. Tidigt i morse lyste en av tjejerna med sin ficklampa mot förseglet, det som vi kallar för J1, och lade märke till några revor som orsakats av skothornet på stagseglet. Vi fortsatte segla med det trasiga seglet tills vi nådde ett lämpligt väderfönster där vi trodde att vi kunde segla med J2, det mindre seglet, utan att förlora för mycket prestanda. Vi bytte segel och släpade ner den trasiga delen under däck. Båda Stacey och Abby var egentligen lediga men avbröt sin vila för reparationen. Först måste seglet torkas och där kom motorn och en flaska aceton väl till pass. Stacey klippte till de nya bitarna 3Di och fogade ihop dem med seglet med superlimmet 5200 (3M™ Marine Adhesive Sealant). Till slut kom symaskinen fram för att stärka lagningen med ett par sömmar. Jobbet tog två timmar och 20 minuter att genomföra. Seglet hissades och äntligen kunde vi segla med gasen i botten igen. “Det viktigaste när man lagar segel är att mäta två gånger och klippa en. Man vill verkligen försäkra sig om att man gör rätt första gången för att slippa gå igenom samma procedur två gånger,” förklarar Stacey. Medan Stacey och Abby var under däck och lagade det absolut viktigaste seglet för den här etappen, jobbade tjejerna hårt på däck för att inte tappa fart. De seglade otroligt bra och snabbt. De pressade på så bra att Team SCA till och med redovisades som snabbaste båt under perioden i positionsrapporten – och detta trots att vi seglat med det mindre seglet. Dessutom lyckades vi knapra in lite på avståndet till de andra båtarna - sjömil som skulle visa sig avgörande senare under dagen. Morgonens utmaning visar att Team SCA är ett lag. Trots att lagningen stal både Staceys och Abbys lediga tid och resulterade i ett mastodontpass på 12 timmar tog de uppgiften utan att blinka och med ett leende på läpparna. Sam var enormt imponerad på lagprestationen och menade att det verkligen visar hur dedikerade alla i laget är och hur bra laget kan segla båten i oavsett förhållanden. CORINNA HALLORAN/Team SCA