Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2015/01/02/inport-i-abu-dhabi-forsta-segern-for-team-sca/

Volvo Ocean Race

Inport i Abu Dhabi - första segern för Team SCA

[caption id="attachment_282" align="alignnone" width="380"]

Vinnare![/caption]

Svenska Team SCA med den kvinnliga besättningen tog på fredagen sin första seger i Volvo Ocean Race 2014-2015.

Bakom segern låg några mindre justeringar ombord. Skepparen Sam Davies hade lämnat över rodret till Carolijn Brouwer och Sally Barkow tog hand om taktiken. Det betydde att det största ansvaret ombord vilade på de med mycket olympisk erfarenhet.

– Det här är givetvis helt fantastiskt. Men det var inte helt lätt med all väntan vi hade idag. Och vi fick ingen jättebra start, säger Carolijn Brouwer och fortsätter:

– Vi vann visserligen även ett träningsrace för några dagar sedan, men det här är givetvis mycket bättre. Vi seglade exakt likadant då som nu. Vi slog på samma ställen och vi höll oss till samma taktik, säger Carolijn Brouwer.

Abu Dhabi bjöd på en varm och näst intill vindstilla dag. Starten fick skjutas upp en timme och 40 minuter. När de slutligen kom iväg tog SCA-båten starten, men dålig båtfart gjorde att de ändå kom lite efter i början. Redan efter en minut slog de dock ut på styrbords sida av banan och den manövern blev nyckeln till dagens seger.

Den svenska båten hittade en god bris långt ut till höger medan de fem övriga båtarna fortsatte ut åt vänster. Vid första märket var Team SCA 100 meter före nederländska Team Brunel och efter undanvindseglingen ner till andra märket hade de dubblat sin ledning.

Vinden höll sig relativt stabil, runt 2-4 m/s, och hela racet var över på 40 minuter. För den kvinnliga besättningen på SCA-båten så betyder segern att självförtroendet ökar rejält inför den tredje etappen av Volvo Ocean Race som startar på lördag (3 januari). Den etappen sträcker sig över 4 600 nautiska mil (cirka 8 500 km) från Abu Dhabi till Sanya i Kina dit båtarna beräknas komma 24-28 januari.

Resultat Inport Abu Dhabi:

1. Team SCA, Sverige

2. Team Brunel, Nederländerna

3. Abu Dhabi Ocean Racing, Förenade Arabemiraten

4. Dongfeng Race Team, China (med svensken Martin Strömberg omborg)

5. Team Alvimedica, Turkiet/USA

6. Mapfre, Spanien