Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2015/01/20/allt-utom-pingviner/

Volvo Ocean Race

Allt utom pingviner...

[caption id="attachment_331" align="alignnone" width="380"]

Stacey Jackson och Dee Cafari håller utkik så att Team SCA inte ska fastna i fiskenät i Malackasundet.[/caption] Aktuell position: 6:a, 69 distans efter ledarbåten Dongfeng som just nu gör 7 knop Fart: 11 knop Kurs: 132 grader ner genom Malackasundet Team SCA:s ombordreporter Corinna Hallorans rapport: "När pingviner friar överräcker de en sten till sin tilltänkta partner. Det är ungefär så långt min kunskap om dessa fascinerande djur sträcker sig. Det verkar dessutom vara allmänt känt, för tjejerna var inte speciellt imponerade över min lilla lektion. Idag är det pingvinernas dag. En sak som är säker är att vi inte kommer att få se några idag. Men vi kommer se mycket annat, mindre trevligt, flyta omkring i Malackasundets vatten. Så här långt har vi stött på pet-flaskor, frigolit, plankor, skor, pinnar och ris – mer eller mindre allt man kan tänka sig inklusive en köksho. Pinnarna har successivt ökat i storlek och nu håller vi utkik efter hela träd som flyter omkring.

Synen är nästan overklig och väldigt tragisk. Nedsmutsningen är omfattande och med jämna mellanrum fastnar det skräp i båtens köl och roder. Som tur är finns det flera sätt att bli av med den här sortens ovälkomna snålskjutsåkare. Först försöker vi backa loss skräpet. Det innebär att vi rullar in förseglet, centrerar storseglet och ”lägger i backen”. Tanken är att skräpet på så sätt skall tappa sitt grepp och driva bort på egen hand. Vi gjorde precis det här i morse, en manöver som tog närmare sju minuter.

Om vi har skräp på rodret låter vi någon hänga ut över relingen med en båtshake. Med 3/4 av kroppen hängande utanför båten kan man sträcka sig ner med den långa båtshaken och peta bort sjögräset. Om något fastnar ordentligt i kölen blir det dramatiskt på riktigt. Då får Abby Ehler eller Stacey Jackson, som är lagets två simmare, rycka in - utrustade med cyklop och simfötter. Det här är absolut sista utvägen då vi måste stanna båten helt och hållet. - Om vi inte lyckas backa bort skräpet från kölen måste vi hoppa i och ta bort det med våra bara händer eller skära loss det med en kniv”, säger Abby. ”Just den här etappen är kanske inte den roligaste att vara vaktlagets simmare. Malackasundet är smutsigt och vi vet från tidigare race att det finns en massa skräp i vattnet. Jag ser inte fram emot ett dopp och håller tummarna att jag slipper. Idag fortsätter vi vår väg upp genom Malackasundet som blir trängre för varje sjömil och alla i besättningen håller utkik. Det sista vi vill just nu är att förlora värdefull kraft och tid på att göra oss kvitt skräp."