Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2015/01/22/tva-varldar-mots/

Volvo Ocean Race

Två världar möts

[caption id="attachment_335" align="alignnone" width="380"]

Soluppgång på väg mot Sanya, Kina.[/caption] Aktuell position: 6:a, 139 distans efter ledarbåten Dongfeng, som för närvarande gör 12 knop Fart: 14 knop Kurs: 83 grader, uppskattad målgång i Sanya, Kina den 27 januari

Team SCA:s ombordreporter Corinna Halloran skriver:

"Efter nästan 20 dagar till sjöss är vi plötsligt omgivna av den moderna världen. Ärligt talat, det känns lite märkligt. I två veckor har vi levt i vår alldeles egna lilla kappseglingsbubbla. Då och då har vi tagit emot meddelanden från omvärlden via e-post och satellit. Det känns som att vi plötsligt hittat ut ur storskogen och kikar fram mellan träden på en bekant, men samtidigt främmande, värld. Ta-da! Människor i alla åldrar! Båtar, stora och små! Skyskrapor och flygplan. Vi har till och med sett skorstenar – till och med stridsflygplan!

Folk tittar på oss och vi på dem. Vi vinkar, blir fotograferade och fotograferar. Vi granskar varandra med glatt nyfikenhet och vi är alla lite chockade. Igår korsade en fiskebåt vår väg. Med gasen i botten passerar den bara en meter framför stäven. Väl förbi vänder sig föraren om och tar en bild. Vår båt skiljer sig så dramatiskt från allt annat här. Många av båtarna vi duckar och vejar för har säkert sett likadana ut i hundratals år. Likaså sättet man fiskar och livnär sig på. I vår del av världen förändras allt så snabbt. Här möter vi människor som lever på samma sätt man gjort i generationer. Det inger respekt. Med det sagt kanske vi alla lever i vår lilla bubbla, människorna runt omkring oss i sin vardag och sina traditioner, och vi på vår båt. Vi är olika, samtidigt så lika. Vi har båda havet som levebröd. Kanske är det därför vi tittar så nyfiket på varandra – vår gemensamma förståelse, uppskattning och respekt för havet."