Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2015/01/25/good-morning-vietnam/

Volvo Ocean Race

Good Morning Vietnam!

[caption id="attachment_347" align="alignnone" width="380"]

Segelbyte på Team SCA.[/caption] Aktuell position: 6:a, 92,5 distans efter ledarbåten Dongfeng som just nu gör 11 knop och har 287 distans kvar till mål i Sayna, Kina Fart: 9 knop Kurs: 72 grader Kvar till mål i Sanya, Kina: 380 distans

Team SCA:s ombordreporter Corinna Halloran skriver:

"Efter en händelserik helg med födelsedagsfest och datorhaveri siktas nu Team SCA utanför Vietnams kust. Det finns bara ett sätt att starta den här dagen på och det är med ett citat av den fantastiske skådespelaren Robin Williams: GOOOOOOOOODDDDD MORNING VIETNAM!!!! Vi hälsas god morgon av en enorm, blodröd sol som sakta smyger sig upp i dimman bakom horisonten. Vietnams gyllene stränder, landskapet som badar i blått, grönt och violett morgonljus. De färgglada fiskebåtar ser på håll ut som utsprida leksaksbåtar som guppar i sjön. - Jag trodde inte kusten skulle se ut så här, säger Dee och fortsätter: - Jag trodde det skulle vara djungel, som på film.

För alla lagen har Vietnam inneburit en sak – slag. Vi har redan hunnit med över 20 för att undvika den lömska strömmen. Vietnam har haft en annan intressant effekt på besättningen som vi inte såg när vi närmade oss Indien, Sumatra, Malaysia eller Singapore. Det är Hollywoodeffekten. De senaste dagarna har vi citerat filmer som Apocalypse Now, Forest Gump och den kanske allra mest passande Good Morning Vietnam. Filmer som utspelar sig i skuggan av Vietnamkriget men som vid närmare eftertanke främst handlar om vänskap – vänner som befinner sig på annorlunda platser och i konflikt.

Som väl är har vi inte den typen av konflikt ombord på Team SCA men vi befinner oss mitt uppe i ett race, en kamp, där vi ger allt, ofta i utsatta situationer och en tuff miljö. Det är i dessa sammanhang vänskap växer och utvecklas till något speciellt. Racet är vårt klister. Här ute har vi blivit vänner – ett lag. För att återknyta till strömmarna längs med Vietnams kust har förhållanden fört oss nära flera lokala fiskare. Vi möts av varma leenden och uppmuntrande tillrop att fortsätta slåss de resterande 430 sjömilen som återstår. Än en gång möter vi människor på havet, sjömän, och känner en stark gemenskap, respekt och förståelse med dem trots att de är främlingar - för här ute är vi alla vänner."