Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanrace/2015/04/07/antligen-i-mal-i-brasilien/

Volvo Ocean Race

Äntligen i mål i Brasilien!

Det har varit tufft, tuffare tuffast för Team SCA under de sista dygnen av segling på Volvo Ocean Race 5:e delsträcka

Men i dag gick den kvinnliga besättningen till slut i mål i Itajai, efter att ha raceat från Auckland, Nya Zeeland sedan den 18 mars. De har övervunnit så väl stormiga vindbyar som stiltje, segelhaverier, roderhaverier.

Team SCA, som är den första helkvinnliga besättningen som ställt upp i den tuffa oceankappsegligen på 12 år, seglar för Sverige och har en svensk ombordreporter, Anna- Lena Elled. Så har har hon beskrivit delar av resan:

"Vi hängde på resten av gänget bra i början fram till första riktiga käftsmällen när vi ”kinesade” rejält. Jag har aldrig varit med om något liknade och fruktade ett ögonblick att det skulle bli svårt att få båten på rätt köl igen. Det gick naturligtvis, men det kostade på. Vårt självförtroende fick sig en torn och det tog mycket kraft att ställa allting till rätta. Dessutom förlorade vi vårt nyckelsegel i processen vilket gjorde resten av seglatsen extra tuff. Nästa stora utmaning kom när vi förlorade alla instrumenten. Det enda vi hade att segla på var kompassen. Det tog oss cirka 12 timmar att komma fram till att huvudenheten brakat ihop och som väl var hade vi en i reserv. Under dessa dagar (andra veckan in i racet) förlorade vi mark och hamnade bakom fronten som killarna seglade på och vi lyckades aldrig komma igen efter det. Ett par frustrerande dagar följde, men i takt med att vi närmade oss Kap Horn kom glöden tillbaka. Vi fick en fin upplevelse när vi rundade Sydamerika nära land. Vi lade ner en krans med hälsningar till Mange Olssons från hans minnesstund. Han har betytt oerhört mycket för tjejerna och projektet och det var en stark upplevelse. Hans initiala medverkan har satt en prägel på laget och projektet. Det blåste friskt och när vi passerade Mair Straits hade vi 45 knop vind. I samband med det skörade vi ytterligare ett segel och höll på att förlora Dee överbord. Igår seglade vi på ordinarie segel och de sista två dagarna ser ut att bli friska även de. Det blev ingen slutstrid med killarna den har gången heller men med facit i hand, hur laget har hanterat alla utmaningarna de ställts inför, tror jag de flesta känner sig ganska stolta över bedriften även om det fanns stunder av frustration då vi av olika skäl inte kunde segla upp till båtens prestanda. Det är en fin balansgång mellan att pusha gränserna och samtidigt segla med gott omdöme och sjömanskap. Det har sannolikt inte varit en lätt uppgift för Sam att ena ett gäng starka individer med så olika bakgrunder och erfarenheter, så en stor eloge till henne."

Team SCA gick i mål som femte båt på tisdagseftermiddagen, svensk tid. Vann delsträckan gjorde Abu Dhabi Ocean Racing som gick i mål redan i förrgår.