Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Volvo Ocean Race

Team SCA först till Biscaya

Abby Ehler på Team SCA kör hårt mot Lorient.

Abby Ehler på Team SCA kör hårt mot Lorient.

Senaste positionsrapport: 09.00
Ledare: Team SCA
Hastighet: 10-12 knop
Vind: NO 10-17 m/s
Beräknad målgång i Lorient, Frankrike: 10-11 juni

Senaste pressinformationen från Volvo Ocean Race:

Team SCA drar ifrån i täten när den åttonde etappen av Volvo Ocean Race går in i ett avgörande skede. Martin Strömberg och Dongfeng Race Team hamnade tidigt på efterkälken och kämpar för att komma tillbaks.

När båtarna började segla norrut längs den portugisiska kusten efter söndagens etappstart i Lissabon var det först mycket jämnt. Lätta skiftande vindar övergick till lite mer vind under natten och då delade fältet upp sig. Team SCA tog ledningen samtidigt som de såg solens ljus på måndag morgon.
– Det var luriga förhållanden det första dygnet med åskstormar och vi har haft många manövrar och segelbyten, säger Team SCA:s skeppare Sam Davies. Nu har vi den position vi vill ha, vi har fått en del vila och känner oss redo för de kommande 24 timmarna som kommer bli tuffare med vind upp till 20 sekundmeter och stora vågor.

Team SCA skaffade sig igår ett försprång på drygt 10 sjömil till danska Team Vestas Wind som var närmast bakom. Även om det avståndet krympte när båtarna kryssade längs med kusten har SCA under natten lyckats utöka igen.

Tätbåtarna har nu passerat Kap Finisterre, det nordvästra hörnet av Spanien som blir en avgörande del av etappen. Runt udden och i Biscayabukten har vinden redan ökat vilket kan gynna Team SCA som hittat ny fart före konkurrenterna.

Dongfeng Race Team fick en tung start och ligger nu sist.
– Vi kom efter redan när vi lämnade Lissabon men kämpade vi oss tillbaka och på kvällen kändes det riktigt bra, säger Martin Strömberg. På morgonen var vi efter igen, vi hade strul med vinden och några dåliga manövrar.
– Vi är självklart besvikna men långt ifrån uppgivna och vi har ändå en bra känsla ombord.

Dongfeng siktar på ett toppresultat i delsträckan och har nu fått kontakt med huvudkonkurrenterna Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel.
– Vi kommer kämpa vidare och det kommer bli tuffa timmar runt Kap Finisterre. Det mest avgörande det närmsta dygnet blir att komma in i och hantera den kraftiga vinden på ett bra sätt, säger Martin Strömberg.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.