Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Volvo Ocean Race

Spänd spurt för ledande Team SCA

TEam SCA, I ledning mot Lorient, åttonde delsträckan av Volvo Ocean Race.

TEam SCA, I ledning mot Lorient, åttonde delsträckan av Volvo Ocean Race.

Senaste positionsrapport: 12.00

Ledare: Team SCA
Hastighet: 
11-12 knop
Vind: NÖ 10 m/s
Beräknad målgång: torsdag 11 juni klockan 04.00-07.00

Volvo Ocean Race officiella pressinfomration:

”Team SCA rusar fram i Biscayabukten och har ledningen i den åttonde delsträckan när det återstår mindre än 200 sjömil till målet i Lorient. Svenskbåten har ett bra läge att ta hem sin första etappseger i Volvo Ocean Race 2014-15.

– Hur känns det? Nervkittlande, spännande, oroligt och fjärilar i magen, säger Team SCA:s brittiska navigatör Libby Greenhalg.

Den svenskflaggade båten, med svenska Anna-Lena Elled ombord, ligger i täten i den åttonde etappen av Volvo Ocean Race från Lissabon till Lorient, Frankrike. De tog ledningen i måndags, var igår det första laget som nådde Biscayabukten och där satte de kurs norrut mot öppet hav. Senare valde Team Vestas Wind, Team Alvimedica och Dongfeng Race Team samma väg.

Fältet delade på sig men igår kväll samlades båtarna igen och då visade det sig att Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och MAPFRE förlorat på att segla österut närmare land.
– Vi följer alla de andra så noga vi kan men det är annorlunda att ha ledningen. Vi får bara positionsrapporter var sjätte timma och där kan vi se att vi håller samma fart och ibland är lite snabbare, säger Libby Greenhalg.

Efter en dålig start på etappen har Martin Strömbergs Dongfeng Race Team seglat upp sig från sista plats till att ligga femma. Laget har återigen problem med sin färskvattenberedare och använder nu en manuel pump precis som i inledningen av den sjätte etappen.

Biscayabukten har bjudit på stora vågor och vindar på upp mot 20 sekundmeter. Även om vinden lättat blir det långt från en bekväm kryss i motvind upp mot Lorient.
– Det kommande dygnet kommer att bli riktigt tufft, det kan bli det tuffaste hittills under racet, säger Martin Strömberg.

Bakom Team SCA och Team Vestas Wind var det vid lunchtid mycket jämt mellan Abu Dhabi Ocean Racing, Team Alvimedica och Dongfeng Race Team när samtliga båtar seglade österut. Närmare mål väntas vinden lätta ytterligare och båtarna beräknas nå Lorient tidigt torsdag morgon.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.