Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanracebloggen/2009/02/13/antligen-pa-vag-1628/

Ocean Race-loggen

Äntligen på väg!

Hualien Taiwan igår, strax efter att mörkret fallit: Trötta men glada vinkar båtbyggarna av oss från kajen De har arbetat i skift i en vecka och nu nått sitt mål.

Vi i besättningen har varit på plats och hjälpt till från tidig morgon till sen kväll varje dag. I tisdags, när lagningen i stort sett var klar och det stod klart att vi skulle kunna lämna kaj sent onsdag, jobbade vi långt in på natten.

Båten var täckt av kliande kolfiberdamm och det krävdes en stor insats för att tvätta den både in- och utvändigt.
Efter några timmars sömn tog vi vår personliga packning till varvet, gjorde klart det sista ombord, lyfte ut båten från varvet, mastade på, packade och sen kom vi iväg.

Långt mycket lättare sagt än gjort. Allt tar massor av tid.
Sedan vi nödlandade i Taiwan har allting varit extremt intensivt. Många jobbiga beslut har vart tvungna att tas och mycket arbete har krävts för att fixa båten. Allt med målet att hålla oss kvar i racet och avsluta leg fyra, hinna till starten för leg fem och sedan fortsätta att prestera väl.

Många i omgivningen tyckte att det bara var att ge upp direkt, sätta båten på ett skepp till Rio, åka till hem och vila och komma tillbaka för att prestera bra på de sista legen.

Men vi är inte här för att prestera i några enstaka leg. Vi är här för att segla jorden runt och ta en pallplacering totalt. Då går det inte att ge upp utan fight.
Vi har klarat av den första ”omöjliga” delen av utmaningen; att reparera båten, få den tillbaka i vattnet och fortfarande ha en chans att hinna till start.

Just nu sitter jag i aktern under däck och försöker ignorera de skrikande rodren och rorsmans ryckiga rörelser. Det går undan mot Kina. Det blåser sydligt kring 12 m/s och vi dundrar fram i kvällssolen mellan otaliga Kinesiska fiskebåtar i 20 till 25 knops båtfart.

Det känns helt fantastiskt att segla undanvind i hög fart igen. Det var andra visor för två veckor sedan i samma vatten. Motvind och storm, mulet och jättevågor.
Nu kan vi också få nära på stormvindar men enligt rapporterna ska den knuffa oss i ryggen.

I Qingdao väntar två nya besättningsmedlemmar, samt Eivind Melleby som ska mönstra på igen. Nu seglar vi alltså båten på sju man. Ganska tufft för en redan ganska sliten besättning. Men så länge vinden håller i sig och vi har chans att hinna, kommer vi att segla som om vi vore fulltaliga.