Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/oceanracebloggen/2009/02/23/brandslangssprut-och-oroliga-moln-1775/

Ocean Race-loggen

Brandslangssprut och oroliga moln

 "Man blir oerhört trött på allt vatten som ständigt sprutar i ansiktet på en. Det är som att någon sprutar med en brandslang med fullt tryck mot oss".

Det är Thomas Johansons kommentar om vår framfart som i stort sett likadan ut sedan vi lämnade Qingdao för åtta dygn sedan. Vi har seglat för babords halsar och haft halvvind med fullt tryck hela tiden.  Som mest har vi sett 20 m/s och vi har toppat 36 knop.

Det var i överkant. Beckmörker rådde och rorsman hade ingen chans att parera vågorna. Vår navigatör Aksel Magdahl har vanligtvis bäst på känn när något är på väg att hända men när loggen letar sig över 35 knop är det fler än raketforskarna ombord som förstår att vi seglar på gränsen.

Det går att nå riktigt höga farter med de här båtarna men de riktiga toppnoteringarna varar vanligen bara några sekunder. Som mest sedan vi startade har vi sett 39 knop. Problemet är att man vanligtvis crashar in i en våg direkt efter.

Så också den här gången.

Aksel höll hårt om närmaste handtag och lyckades hålla sig fast där han satt i navstationen. Jens Dolmer, som låg och sov i kojen precis bakom, hade inte turen med sig. Han lyckades förvisso ligga kvar i kojen men när båten dök letade sig vattnet från däck in genom en av vinscharna och fullständigt forsade ner i ansiktet på den stackars dansken som vaknade hastigt och fumlade förgäves med händerna mot forsen. Aksel kunde inte annat än garva.

Jag trodde att vi nu lyckats täta båtens alla små läckor, men här var tydligen en vi missat.

Närmaste dagarna kommer vi troligen att se lättare vindar. Men det är svårt att lova något. Vi är precis kring ekvatorn, i krokarna av Marshall Islands och vi pekar i princip mot Fiji. Det är många oroliga moln här som ena stunden suger upp all luft och andra stunden trycker ut den med väldig kraft, vilket gör seglingen minst sagt ansträngande.

Igår hade vi en ganska lugn dag men natten var galen. Fullt tryck, 25 knop och vatten överallt.

"Det är då man längtar efter en paus med lite lugnare vindar, innan vi tar oss an Södra Oceanen. Men så fort vinden dör ändras tankesättet", säger Thomas Johansson och fortsätter:

"Det är nog inte så farligt med brandslangstrycket av vatten ändå, tänker man. Det gör ju att vi kommer fortare fram."

I nuläget ser det ändå ut som det kommer att lugna ner sig lite. Enligt senaste positionsrapporten hade vi tagit åtta sjömil på Puma och sju på Ericsson 4 som ligger 40 respektive nästan 90 sjömil framför oss med ungefär samma kurs som vi kring 130 grader.

Dessvärre var vi tvungna att sakta ner ett tag för att skicka upp Anders Dahlsjö längs förstaget för att förstärka där segelhakarna nött hål. Om ett par timmar, när nästa rapport kommer, får vi se hur dyrt det blev.
Brandslangssprut och oroliga moln