Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/orientexpressbloggen/2009/07/09/pa-vag-mot-serbien-och-val-framme-4214/

Orientexpressbloggen

På väg mot Serbien och väl framme…

Oj, det var en tung tågresa. Strul med sittplatser och fullkomligt fullsmockat tåg. Varmt som i en bastu, men framåt natten blir det kallt som i ett kylskåp. Tåget är förstås försenat.

 

-You are lucky, säger vår kupémedresenär Mihail när vi börjar rulla igen efter att ha blivit stående en timme på gränsen till Serbien. Det kan bli försenat med flera timmar...

 

Några timmar efter midnatt kommer vi fram till NiS och så småningom vårat hotell. Dricka vatten, sova och upp tidigt för att hinna se det mesta som denna stad har att erbjuda. Nästa tåg går redan sent på kvällen, eller, vi trodde att vi skulle kunna ta ett tåg på kvällen. Det visar sig att vi efter ett par timmars fixande lyckas boka buss till Belgrad, och sen tåg vidare till Budapest.

 

Människorna här är trevliga och tillmötesgående. I alla fall de vi träffar.  Faktiskt även de som försöker ordna våra tågbiljetter, bara lite sura miner ibland, men mest för att de själva är irriterade över det uråldriga systemet de sitter och arbetar med.

-Its Serbia, du kan boka biljetter lättare från Sverige än vad du kan göra här, säger mannen bakom disken och suckar…

 

NiS ät trevligt. Byarna runt om stan är trevliga. Allt känns just nu väldigt trevligt.

 

Robert från London är på väg från Sofia upp till Belgrad och vidare till musikfestivalen Exit-09. Han svalkar sig i det öppna fönstret i vagnsgången som f.ö är full av cigarettrök. Väldigt många rökare struntar helt enkelt i förbudsskylten...

 

 

16-åriga Nina kommer från Dimitrograd, Serbien. Hon studerar i Belgrad och nu är hon på väg för att hämta några dokument på skolan. Hon ser sin framtid som ganska ljus. Hon övar på sin engelska och studerar hårt. Hon kan allt om tåg, det är hennes specialämne.

 

 

Utsikten över staden NiS som är belägen mitt i Balkan

 

 

 

Selemir Marcovic bjuder på hemgjord Brandy

 

 

Utsikt över bergen och odlingarna. Vackert!

 

 

Rullskridskoåkande hundrastare

 

 

Sekreterare1

 

 

Sekreterare 2

 

 

Som sagt, inte lätt för personalen som försöker boka en enkel tågbiljett. Titta bara på hennes telefon...