Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

OS-bloggen

Mysteriet Pljusjtjenko fortsätter

Vem var det egentligen som bestämde att konståkningsikonen Jevgenij Pljusjtjenko skulle försöka tävla i herrarnas singelåkning – trots den ryggskada som gjorde att han tvingades dra sig ut bara minuter före start?
Mysteriet fortsätter och dominerar i ryska medier.
Som vi har berättat tidigare i OS-bloggen intervjuades Pljusjtjenko häromdagen av CNN, det amerikanska tv-bolaget. Han sa då att det var ryska konståkningsförbundet som hade pressat honom att ställa upp, trots att han varnade för att skadan kunde sätta stopp.
Sedan drog dementimaskinen i gång. ”Ingen har satt någon press på Pljusjstjenko, han visste hela tiden att det var hans eget beslut att ställa upp eller inte”, sa förbundsordföranden Alexander Gorsjkov. ”Ingen har tvingat Jevgenij till något”, klargjorde stjärnans tränare Alexej Misjin.
Sent i går kväll kom ett uttalande från Pljusjtjenko upp på konståkningsförbundets hemsida, där han tar tillbaka allt:
”Jag vill göra klart att förbundet inte pressade mig. Jag talar inte flytande engelska så mina svar kan ha misstolkats. Jag har också ibland svårt att förstå nyanser i frågorna”.
Var och en kan bedöma Pljusjtjenkos kunskaper i engelska i intervjun med CNN:s Amanda Davies, som förstås finns utlagd på nätet. Så här låter det bland annat:
Davies: ”Så pressen var på dig att tävla eftersom du hade bättre chans att ta en medalj?”
Pljustjenko: ”That’s right.”