Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/05/14/hyr-ett-kasernomrade-7203/

OSEVÄRDHETER

Hyr ett kasernområde

Det blev inte någon enda liten attack från "Stormakt Röd" under kall kriget och det sved nog lite i några officerssjälar. Krigsmakten fick inte visa sin tapperhet.


Runt om i landet minner gamla kasernområden om en utrangerad försvarsdoktrin. Byggnaderna har i de flesta kunnat fyllas med andra verksamheter - dock inte i Almnäs väster om Södertälje.

En övergiven armébas med bunkrar och taggtråd är lätt att acceptera. Det är svårare med tegelbyggnader från slutet av 1960-talet, som i mycket påminner om ett bostadsområde i en helt vanlig svensk stad.


Svea ingenjörregemente flyttade hit från Solna 1970. Den 31 december 1997 var den sista bron slagen. Försvarsmaktens internationella centrum (Swedint) höll ställningen i Almnäs fram till 2004.


Tomma kaserner och ett stängt sjukhus. Restauranger och sportanläggning. Gräset på fotbollsplanen är sämre än på en allsvensk arena i mars. Till och med ett övergivet litet postkontor - bara det ett minne från ett svunnet Sverige. För den som behöver ett regementsområde är det bara att kontakta det statliga fastighetsbolaget Vasallen. Det bör vara köparens marknad.


"Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld..." I nedre delen av den stora kaserngården finns en kopia av uppställningsplatsen på Slottets yttre borggård. Regementet lämnade inget åt slumpen i sin uppgift att försvara kung och fosterland. Det räckte nu inte.