Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 16:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/05/28/historia-mitt-i-maten-7355/

OSEVÄRDHETER

Historia mitt i maten

Restaurang Leijontornet på Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm serverar en unik rest av huvudstadens medeltid. Där man i dag äter gott, gick bokstavligen gränsen mellan stad och land.

Stadsmurar var en sällsynthet i det medeltida Sverige. Bara fyra städer ansågs vara värda denna stora investering: Stockholm, Visby, Viborg och ... en stad som jag tar upp i ett kommande blogginlägg.

Medeltida stadsmurar är än sällsyntare i dagens Sverige. När försvarsverket blivit omodernt revs det och byggnadsmaterialet återanvändes. Utom i fattiga Visby, där de stackars borgarna varken hade råd att riva ringmuren eller de gamla kyrkorna.

Stockholms första stadsmur, från 1200-talet, sträckte sig ungefär längs dagens Prästgatan, Baggensgatan och Bollhusgränd. När staden växte uppfördes, från slutet av 1300-talet, en ny mur längs nuvarande Lilla Nygatan och strax innanför Skeppsbron. Den hamnade i hetluften direkt. Albrekt av Mecklenburg satt minst sagt löst på tronen och huvudstaden ansattes hårt av hans motståndare.

Mur nummer två revs på 1600-talet. Lämningarna av Lejontornet ”återupptäcktes” våren 1984 när gården på Lilla Nygatan 5 frilades. Timret som tornet grundlagts på hade avverkats nästan exakt 600 år tidigare, vintern 1382-83. Restaurang Leijontornet öppnade 1987 och det medeltida tornet har i varierande omfattning använts i marknadsföringen. Den som vill njuta av historiens vingslag får dock skynda sig. Vid midsommar klappar restaurangen igen för att uppstå i ny form först nästa år. Tornet kommer att stå kvar.

 

Nej, stadsmuren i Medeltidsmuseet på Helgeandsholmen är inte riktigt medeltida. Museet är naturligtvis ändå värt ett besök, om inte annat för modellen av den muromgärdade staden och kopian av Vädersolstavlan.

Fakta/läs mer
Hans Hansson: ”Stockholms stadsmurar”, Stockholms kommunalförvaltning, 1956
Göran Dahlbäck: ”I medeltidens Stockholm”, Stockholms medeltidsmuseum, 1988