Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/06/23/ornen-tog-prasten-till-himlen-7625/

Osevärdheter

Örnen tog prästen till himlen

När Olof Palme mördades 1986 i hörnet Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm fylldes trottoaren snabbt med blommor och tända ljus. Så småningom kom även en minnesplatta. Seden att märka ut en plats där någon omkommit är dock betydligt äldre så. I dag är det nallar och fotografier. Förr restes minnesstenar, i alla fall när någon ”viktigare” person drabbats.

Kyrkoherden Jörgen var 1336 på väg hem till Endre från ett besök i Visby. Efter en halvmil klev han av hästen och bad ressällskapet klockaren att hålla den. Sedan gick Jörgen en bit bort från vägen, kanske behövde han lätta på trycket. Den korta utflykten slutade hur som helst med att en örn slog klorna i gudsmannens huvud och på så sätt hade ihjäl honom.

Kvar står ett stenkors med en oblat och en nattvardskalk. Den ovanliga minnesstenen hittar du cirka 300 meter norr om halvmilstenen på nuvarande Dalhemsvägen. Vegetationen är tät på hällmarken, men korset har praktiskt nog hamnat i en sentida kraftledningsgata.

I dag jagar vi farliga djur som björn och varg. Jag känner inte till om fader Jörgens död resulterade i någon licensierad massjakt på örn på Gotland.

Fakta/läs mer:
O W Lemke: ”Visby stifts herdaminne”, 1868
Barry Press: ”Kyrkoherde Jörgens kors” i Gotlänningen den 17 januari 1970.