Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/07/09/en-bild-av-ett-annat-sverige-7759/

OSEVÄRDHETER

En bild av ett annat Sverige

Vad är väl minnet av en enkel kusk värt? Det är en av frågorna man kan ställa sig efter att ha studerat 1800-talets mest omskrivna kriminaldrama och dess efterspel.

I augusti 1874 planerade Conrad Pettersson Lundqvist Tektor och Gustaf Adolf Eriksson Hjert att råna en postdiligens utanför Malmköping i Södermanland. Bytet skulle ta dem till ett nytt liv i Amerika. I höstnatten stoppade de fel vagn, en vanlig droska. Kusken, Johan August Larsson, och den enda passageraren, ingenjören Herman Mauritz Upmark, sköts ihjäl. Efter en lång flykt och stöldturné, bland annat på Gotland, greps Hjert och Tektor och dömdes till döden.

Avrättningarna är de senaste offentliga i Sverige och genomfördes samtidigt på Lidamon utanför Malmköping, Hjert, och på Stenkumla backe, Tektor, söder om Visby. Intresset från allmänheten var stort och naturligtvis rapporterade Dagens Nyheter om halshuggningarna på morgonen den 18 maj 1876. (Läs artiklarna här.)

Hjerts avrättning utanför Malmköping kunde ha varit som en av de andra cirka 560 som genomfördes i landet under 1800-talet - om det inte hade varit för att den dokumenterades fotografiskt. Kroppen och det avhuggna huvudet på den enkla schavotten. Bödeln och prästen. Utkommenderade bönder som bildar spetsgård.  Ett unikt dokument som berättar om ett Sverige som inte ligger allt för många generationer bakåt i tiden – och om en syn på människolivet som tyvärr fortfarande finns i många länder.

Lidamon är i dag en fredligare plats. Den gamla avrättningsplatsen ligger vid infarten till ett grustag, cirka 8 kilometer nordväst om Malmköping på vägen mot Eskilstuna. En knappt läsbar skylt markerar platsen, som är igenväxt med sly.

Halvvägs mellan avrättningsplatsen och Malmköping ligger byn Navesta. Det var här som dubbelmordet inträffade. Vid sidan av den nuvarande länsvägen står en minnessten för ingenjören Upmark – rest strax efter 1874. Bredvid står ett kors till minnet av kusken Larsson – rest 2002. Nästan 130 år efter dådet.

Läs mer:
Lennart Molander: ”Stortjufvarne och mördarne Hjert och Tektor: ett kriminalhistoriskt pussel”, författaren, 2001
Göran Lager: "Döden i skogen", Ersatz, 2006