Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/08/16/standigt-detta-hot-fran-ost-7876/

OSEVÄRDHETER

Ständigt detta hot från öst

Blodtörstiga tsarer, kommunistiska diktatorer och beskänkta presidenter. Galärer och Mig-plan. Ständigt detta hot från öst. Huga!


Någon miniubåt har inte den svenska flottan lyckats få upp till ytan. Ett äkta kommunistiskt Mig-plan går dock att beskåda i Arboga framför lågprisvaruhuset ÖoB.


Mig-planen uppstod i designbyrån Mikojan-Gurevitj på 1940-talet. Varje modell fick ett kodnamn av Nato som börjar på bokstaven F. Någon "Firefox", som i den usla filmen från 1982, har det dock inte funnits. Mig-21 kallades "Fishbed". Om jag är rätt uppdaterad är det just nu Mig-35 som gäller.


Mig-21 är ett av det mest tillverkade stridsflygplanen efter andra världskriget. De har sedan slutet av 1950-talet tjänstgjort i ett femtiotal flygvapen och utkämpat strider i bland annat Vietnam, Mellanöstern och Afghanistan. Planet i Arboga levererades 1973 till Ungern för att senare hamna i den Lettiska rådsrepubliken.


När Sovjetunionen föll samman var det inte bara lönsamma oljebolag som bjöds ut till försäljning. Uttjänt krigsmateriel fanns att köpa till skrotpriser. Två Mig-21 köptes för att "pryda" ett köpcentrum intill Arlanda, men köparen backade ur. Efter diverse turer hamnade ett av dem i Arboga. Allmänheten kan dock vara lugn, vapnen är sedan länge borttagna.