Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/09/03/med-djurgardens-if-i-traneberg-7972/

OSEVÄRDHETER

Med Djurgårdens IF i Traneberg

Fotbollshistoria är mer än snacket en ölglad lördagseftermiddag om Tomas Brolins mål mot England i EM 1992. Det är till exempel en gräsplätt i Traneberg i västra Stockholm.

Det har aldrig varit lätt att få Stockholms stora fotbollsklubbar att dela arena. När Djurgårdens IF 1910 tackade nej till att spela på samma gräs som AIK erbjöds man av Stockholms stad ett område "strax bortom Tranebergsbro". I september året efter kunde dåvarande kronprins Gustav Adolf inviga Tranebergs idrottsplats. Viktigare matcher kom dock klubben nästan alltid att spela på den större Stockholms stadion.

Tranebergs IP cirka 1912.

Djurgården tillhörde under 1910-talet Sverigetoppen i fotboll, men efter att den allsvenska serien dragits igång 1924-25 var Dif allt annat än ett topplag. Faktum är att bara två allsvenska matcher spelades på "Tranan" (28/8 1927 Dif-IFK Eskilstuna 4-1 och 18/9 1927 Dif-IFK Norrköping 3-3).

Lite mer glamorös är den olympiska historien. För att få in pengar hyrde Djurgården ut idrottsplatsen till organisatörerna för OS 1912. Tre matcher spelades, bland annat besegrade Finland både Italien (3-2) och Ryssland (2-1).

År 1935 gick det 25-åriga hyreskontraktet ut och Stockholms stad behövde området för bostäder. Sista matchen, mot Skärblacka IF den 29 september, vanns med 5-2. Läktarna revs, men några bostäder byggdes aldrig. Djurgården flyttade permanent till Stadion.

Nya mål, gammal mur.

Kartan från 1922 visar var Tranebergs IP låg och hur omgivningarna såg ut. Gräsytan, som begränsas av Tranebergs-, Margretelunds- och Svartviksvägen, ockuperas numer av lekplatser, skateboardramper och boulebanor. Det enda som minner om platsens storhetstid är rester av den stenmur som löpte längs västra kurvan. Det finns ett par sentida fotbollsmål uppställa. Vill du näta på en allsvensk arena, så är det bara att ta bollen under armen och ta tunnelbanan till Alvik.

Fakta/läs mer:
Karl Liliequist: "'Gamla Tranan' lever vidare..." i Bromma hembygdsförenings årsskrift 1980.
"Djurgårdens IF 100 år", Sellin & partner, 1991
Jonas Cederquist: "Stockholms fotbollshistoria 1880-2010", Stockholmia, 2010