Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/09/22/en-kunglig-ruin-8123/

Osevärdheter

En kunglig ruin

Den medeltida kyrkoruinen i Träslöv utanför Varberg ser inte mycket ut för världen. Men skenet bedrar. Här har både kungar och blivande helgon fått sina synder förlåtna.

Det som skiljer Träslövs gamla kyrka från andra på 1800-talet övergivna landsbygdskyrkor är närheten till Varbergs slott. Kyrkan fungerade fram till 1830 som församlingskyrka för de som verkade på befästningen. Det var i Träslöv slottsherrar, prominenta gäster, knektar och kökspigor fick ta till sig Guds ord.

Bara murar kvar, och knappt det.

Under den första hälften av 1300-talet höll den svensk-norske hjältekonungen Magnus Eriksson hov på Varbergs slott - och gick i kyrkan. Den då ännu inte heliga Birgitta lär ha besökt kungen vid ett flertal tillfällen - och gått i kyrkan. Jag känner dock inte till om Träslövs kyrka återkommer i någon av hennes uppenbarelser.

När den danske slottsfogden Anders Bing dog 1589 hölls naturligtvis en begravningsgudstjänst i kyrkan i Träslöv. Högst av alla högdjuren bland gästerna var den skotske kungen Jakob VI, som var i Norden för att gifta sig med den danska prinsessan Anna. Jakob blev senare även kung av England. Anders Bing hamnade i ett gravkor i Smedstorps kyrka på Österlen, där han hade sitt familjegods.

I Träslöv finns grundmurarna kvar av den gamla kyrkan. I det här fallet är historiens vingslag kraftigare än byggnadsresterna.

Läs mer/fakta:
A Tell: "Träslövs kyrkoruin" i "Vår bygd", Hallands hembygdsförenings årsskrift 1931.
"Slott och herresäten i Sverige. Riksfästen och residens", Allhem, 1971.