Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/10/29/en-hard-korv-i-skogen-8405/

Osevärdheter

En hård korv i skogen

En korv ute i skogen kan vara en härlig picknick vid en öppen eld. En korv ute i skogen kan också vara en mossbevuxen och nedsprejad gammal bunker. Den som har dragning åt det senare ska besöka Måndalshöjden i Tyresö i sydöstra Storstockholm.

I början av 1900-talet grävdes, sprängdes och göts det i skog och mark runt om huvudstaden - Stockholm skulle försvaras. Strategerna bedömde att sjöarna i området var svårpasserade för fienden (ryssen), men att passagerna mellan dessa måste spärras.

 

Befästningarna började uppföras 1903, innan pansar var påtänkt och när kulsprutor var ovanliga. I princip handlade det om en skyttegrav, som förstärkts och täckts med betong, utlagd som en korv på en strategisk plats. De skulle huvudsakligen bemannas av infanterister från landstormen, det vill säga värnpliktiga äldre än 32 år, beväpnade med vanliga gevär. I folkmun blev det "Korvlinjen".

Måndalsanläggningen, som ligger på höjden vid Måndalsvägen i Tyresö, är det mest utbyggda och mest sevärda. Huvudfortet, på höjdens sydvästra sida, skulle bemannas med 120 man och hade plats för fyra kulsprutor. Betongen är fortfarande hel, ståldetaljerna däremot svårt rostiga. Mycket konstnärligt sprejat.

 

Utbyggnaden av Korvlinjen pågick fram 1922, då strategerna ansåg att det var fred i världen och inga befästningar behövdes mer. Lite drygt tio år senare insåg man att det fanns en viss risk för krig i världen och anläggningarna moderniserades. Slutligen, 1952, förstod högkvarteret att skulle fienden stoppas krävdes det nog annat än enkla korvar av betong och försvarslinjen ströks ur rullorna.

En del av bunkrarna har rivits, en del har adopterats av markägaren på platsen. De flesta bara förfaller. Ingen myndighet tycker att det är värt att lägga pengar på något bevarande.

Fakta/läs mer:
Mats Areskoug: "När Korvlinjen var huvudstadens fasta försvar", Dagens Nyheter 14 juni 2003.
Leif Högberg och Jan Erik Ohlsson: "Militär utflykt", Fort & Bunker, 2006.
Nisse Larsson och Ulf Lundkvist: "Bunkerliv", Dagens Nyheter 12 augusti 2007.
Leif Törnquist: "Svenska borgar och fästningar", Medströms, 2007.