Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/12/07/ett-halvt-reparerat-slott-8680/

Osevärdheter

Ett halvt reparerat slott

Ett slott uppfört av en legosoldat. Murbruk som blandats med öl vid bygget. Bebott av krigare. En piga som strypts av de spöken som ibland höll gästabud i salarna. Nej, Stjärnorp i Östergötland skulle kunna vara som vilket svenskt slott som helst om det inte vore för branden den 12 maj 1789.

Stjärnorp, vid sjön Roxens norra strand, byggdes 1655-62. Byggherre var skotten Robert Douglas, som började som page hos hjältekonungen Gustav II Adolfs svåger Johan Kasimir och slutade som greve och fältmarskalk. Ansvarig bör bygget var arkitekten Nicodemus Tessin dä, som bland annat har Drottningholms slott på sitt samvete.

Det ståtliga slottet förstördes nästan helt vid branden. Lösöret gick upp i rök och tre ogifta systrar Douglas höll på att stryka med. Allt som återstod var stenmurarna - kanske tack vare murbruksblandningen med öl.

Efter branden återuppbyggdes slottets båda flyglar. Huvudbyggnaden, som lär ha varit ganska omodern 1789, lämnades som ruin. Släkten Douglas saknade pengar för det omfattande arbetet och hade andra herresäten där man kunde bo.

Slutresultatet blev tack vare detta en ovanlig, men mycket vacker miljö. En ståtlig ruin med två prydliga, och hela, flygelbyggnader. Den ena med slottskapellet. Allt beläget i en sluttning ned mot sjön.

Fakta/läs mer:
"Svenska Familje-Journalen" 1875
Sven T Kjellberg (red): "Slott och herresäten i Sverige. Östergötland 2", Allhem, 1971.