Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-07 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/01/06/villa-villekulla-villa/

OSEVÄRDHETER

Villa Villekulla villa

"Har du sett min villa,
min Villa Villekulla villa.
Vill å vill du veta
varför villan heter så?
Jo, för där bor ju Pippi Långstrump,
tjolahopp tjolahej tjolahoppsan sa.
Där bor ju Pippi Långstrump,
ja där bor faktiskt jag."

Det var en gång ett regementsområde i Visby som hette Visborgsslätt. På regementet fanns det en förvaltare som bodde i ett hus med mycket snickarglädje. Sedan kom det några filmmänniskor åkande i en bil. Gotlands Allehanda vet den 31 januari 1968 att berätta:
"Upptäckten av förvaltarbostaden är en liten historia för sig själv. Regissör Olle Hellbom, produktionsledare Bengt Schöldström och fotograf Kalle Bergholm hade ingen som helst vetskap om huset när de rekognoserade på ön för en knapp vecka sedan. De hade fått heta tips av gotlandsvane Lennart Blomqvist och var på väg, söderut. Plötsligt fick någon i bilen se det avsides liggande "lusthuset" och resan söderöver var överflödig..."

Pippi Långstrump flyttade in med Herr Nilsson och Lilla Gubben, och fick genast besök av grannbarnen Tommy och Annika. (Allt finns naturligtvis dokumenterat på Youtube.)

I dag är regementet nedlagt. Den gamla förvaltarbostaden flyttades redan 1969 till semesteranläggningen Kneippbyn några kilometer söderut. Det enda som minner om platsens storhet är den övergivna trädgården. För oss som växte upp med filmerna känns ändå miljön igen. Något sockerdricksträd står dock tyvärr inte att finna.

Källor/läs mer:
Bengt G Söderberg: "Från fars och min tid. En bokfilm om Gotland 1915-70", Gotlandskonst, 1972.
Svante Hagström (red): "Visborgsslätt. Medan man minns", MKG, 1996.
Karlsson & Erséus: "Från snickerboa till Villa Villekulla", Forum, 2004.