Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/01/21/56/

Osevärdheter

Pigan som valde döden

Det var en gång i en liten stad i Skåne. Vi kan kalla den för Simrishamn, för det är så den heter. För lite drygt två hundra år sedan inträffade något i staden, som så här långt efteråt skulle kunna ligga till grund för en deckare eller ett passionerat kärleksdrama på teaterscenen.

År 1798 drabbades staden av ett flertal mordbränder. Misstankarna riktades mot en väktare. Han greps och dömdes i rådhusrätten till döden. I väntan på att domen skulle verkställas låstes delinkventen in i stadskyrkans tornrum. När avrättningen närmade sig, året efter, uppsökte en piga stadens styrande och berättade att det var hon som låg bakom bränderna. Väktaren släpptes och pigan låstes in.

Sommar bland snåren på Österlen. Undangömt i snåren på östra sidan av Kristianstadsvägen

För övrigt satt min morfars farfars farfar, rådmannen Magnus Holgersson Areschoug, i rådhusrätten i Simrishamn i slutet av 1700-talet. Men det är antagligen en annan historia eftersom han dog just 1798.

Fakta/läs mer Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne - arkivet på Österlens museum. Göran Lager: "Döden i skogen", Ersatz, 2006.