Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/01/21/56/

OSEVÄRDHETER

Pigan som valde döden

Det var en gång i en liten stad i Skåne. Vi kan kalla den för Simrishamn, för det är så den heter. För lite drygt två hundra år sedan inträffade något i staden, som så här långt efteråt skulle kunna ligga till grund för en deckare eller ett passionerat kärleksdrama på teaterscenen.

År 1798 drabbades staden av ett flertal mordbränder. Misstankarna riktades mot en väktare. Han greps och dömdes i rådhusrätten till döden. I väntan på att domen skulle verkställas låstes delinkventen in i stadskyrkans tornrum. När avrättningen närmade sig, året efter, uppsökte en piga stadens styrande och berättade att det var hon som låg bakom bränderna. Väktaren släpptes och pigan låstes in.

Sommar bland snåren på Österlen.
Undangömt i snåren på östra sidan av Kristianstadsvägen finns en rest sten. En skylt intill berättar att här låg Simrishamns galgbacke. Pigan med elden kom att, förhoppningsvis, bli den sista att avrättas på platsen. Efter hängningen grävdes hon ned intill galgen. Ett bortglömt drama och en försummad plats - kanske finns det trots allt en viss logik i historien.

För övrigt satt min morfars farfars farfar, rådmannen Magnus Holgersson Areschoug, i rådhusrätten i Simrishamn i slutet av 1700-talet. Men det är antagligen en annan historia eftersom han dog just 1798.

Fakta/läs mer
Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne - arkivet på Österlens museum.
Göran Lager: "Döden i skogen", Ersatz, 2006.