Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-06 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/02/11/atlantis-under-vaterns-yta/

OSEVÄRDHETER

Atlantis under Vätterns yta

Några meter under Vätterns yta vilar resterna av den medeltida kyrkan Sanda. När vinterisen ligger klar kan man se grundmurarna och gravhällarna. Som det sjunkna Atlantis. Eller?

Landhöjningen i den norra delen av sjön är betydligt större än i den södra, vilket medför att Vättern tippar över. I Jönköpings- och Huskvarnatrakten kryper vattnet in över stränderna och forntida jordbruksmark ligger nu en kilometer ut och trettio meter under ytan. På botten i Huskvarnaviken har arkeologer bland annat hittat ett bronsåldersröse och något som kan vara en vikingatida hamnanläggning.

Någon kyrkoruin finns det dock inte, trots sentida berättelser om både murar och gravstenar. Hjältekonungen Gustav Vasa beslutade 1556 att Sanda kyrka skulle stängas och efter det togs antagligen det mesta av byggnadsmaterialet till vara. Vad som återstod förstördes när strandbrinken rasade ned i Vättern. Märkligt nog återfanns 1910, invid stranden, en dopfunt som antas ha tillhört Sanda kyrka.

Atlantis, eller inte. Då och då lär det spolas upp benrester från de gravar som inte flyttades när kyrkan övergavs. Författaren Carl Jonas Love Almqvist berättar i ett brev 1843 att han och dottern "...fiskar som oftast upp friska dödskallar med de superbaste hvita tänder och till och med hårstrån ännu qvarsittande på skallen".

Stranden där Sanda kyrka stod, nedanför Andréevägen i Huskvarna, är värd ett besök för den vackra utsikten över Vättern. Om det spökar har jag ingen aning om.

Fakta/läs mer:
Jean Silfving: "Sanda socken" och "Sanda kyrka och församling" i "Vår hembygd XIII", Huskvarna hembygdsförening, 1960.
Anders Gutehall: "Huskvarnaviken - ett kulturlandskap under vatten", i "Småländska kulturbilder 1997", Jönköpings läns museum, 1997.