Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/02/18/nya-tavlor-i-domartornet/

OSEVÄRDHETER

Nya tavlor i domartornet

Så länge det har funnits tamhästar har människan tävlat med dem - ridande på ryggen eller sittande efter i en vagn eller släde. Under andra hälften av 1800-talet började travsporten ta form. I början var det nästa bara istrav som gällde. Från början var det värdshusvärdar plogade upp banor på frusna sjöar och krängde mat och förfriskningar till såväl åskådare som tävlande.

I Stockholm hölls tävlingarna i första hand på Brunnsviken. Från slutet av 1800-talet var travdagarna stora tillställningar. Läktare byggdes, pengar satsades och det gick extratåg från Centralen till Järva (Ulriksdal). Istravet fanns även med i Nordiska spelen, en föregångare till vinter-OS, som hölls med ojämna mellanrum från 1901 till 1926.

Först 1927 fick travet i Stockholm fast mark under hovarna, då Solvalla invigdes. Tävlingarna på Brunnsviken fortsatte några år, men vintern 1930 lade sig inte isen och traditionen upphörde. På senare år har den dock tagits upp igen vid några tillfällen.

År 1885-86 flyttade Bergianska trädgården från nuvarande Vasastan till Frescati på östra sidan av Brunnsviken. Flytten leddes av professor Veit Brecher Wittrock. År 1908 lät han uppföra ett utsiktstorn på en kulle vid vikens strand. Där inredde han sin arbetsplats och här fanns trädgårdens samling av frukter och kottar.

Travlopp kan vara hårda och målgångarna jämna. Då vill det till att domarna har bra överblick över banan. Plattformen tre trappor upp i Wittrocks utsiktstorn kom att bli en perfekt plats för de som övervakade loppen. Tornet är i dag det enda (indirekta) spåret av travfesterna på Brunnsviken. Numer rymmer det konstnärsateljéer.

Fakta/läs mer:
Einar Sörensen: "Travsport" i "Hästen i Sverige", Aktiebolaget Svensk litteratur, 1939.
"Husen i Nationalstadsparken. Stockholmsdelen", Stockholms stadsmuseiförvaltning, 2002.
Catrine Arvidsson: "Bröderna Bergius och Bergianska trädgården" i "Kulturvärden" 1/05.
Greiff & Hedenberg (red): "I sulky och sadel", Carlssons, 2007.
Hodder Stjernswärd: "Isfesterna på Brunnsviken" i "Hagabladet" 3-4/2010.