Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/02/28/kastaler-gotland-nar-det-ar-som-ba/

OSEVÄRDHETER

Kastaler – Gotland när det är som bäst

Gotland har mycket att erbjuda turisterna. Underbara sandstränder, Visbys ruiner och rosor, samt Sveriges bästa väder. Men frågan är ändå inte om alla kastaler är den stora höjdpunkten för öns besökare.

Visst finns dessa medeltida försvarstorn även i övriga Sverige, men inte alls i samma antal. Häng med på en kastalsafari från Lärbro i norr till Sundre i söder! Vi koncentrerar oss på dem som fortfarande har några murar kvar att visa upp (en två decimeter hög gräsbeväxt kulle är inte så upphetsande) och dem som uppförts i dåtidens samhällscentrum  (invid sockenkyrkan).

Lärbro och Gothem.

Kastalen vid Lärbro kyrka är öns bäst bevarade. Den ser nästan helt ny ut, trots att den uppfördes på 1100-talet. Som många av kastalerna har den även använts som förvaringsutrymme.

Gammelgarn, innan försvaret moderniserades.

Alla, speciellt på Gotland, vet att fienden kommer från öster. Därför finns det gott om kastaler längs öns ostkust. Den i Gothem skulle man kunna säga är kluven efter ett ras 1867. Ståtliga murar står dock kvar. I Gammelgarn, lite söderut, har man renoverat sitt försvarstorn. Det återinvigdes 2006 och ryssarna har hållit sig borta.

Lau.

I Lau, som för övrigt har en av landsbygdens största kyrkor, gick kastalen ett lite annorlunda öde till mötes. Den byggdes om till prästgård, men lika fullt är en ruin allt som återstår i dag.

Så tar vi oss över till västkusten och Västergarn, en av de historiskt mest intressanta platserna på Gotland. Tätt ihop ligger kyrkan, vars storslagna ombyggnad avstannade efter första etappen, grunden av ytterligare en kyrka och resterna av kastalen. Dessutom tydliga rester av en stadsvall från vikingatiden. Hade historien velat annorlunda hade kanske Gotlands ”huvudstad” legat här.

Fröjel.

Den naturliga och kortaste segelleden mellan fastlandet och Gotland går från Ölands norra via Karlsöarna till Ekstakusten. Vyn västerut från landborgen vid Fröjel är magnifik. I juli 1361 fick vakten högst upp i kastalen se en stor flotta närma sig västerifrån. Att han slog larm hjälpte föga. En knapp vecka senare hade den danske kungen Valdemar Atterdag erövrat/befriat Gotland från Sverige.

Öja och Sundre.

Storsudret finns två kastaler av intresse. Den i Öja har för länge sedan förvandlats till en ruin. Bättre hälsa då för tornet intill öns sydligaste kyrka, Sundre. Utsikten från kastalens topp är mycket vacker. Rakt söderut det öppna havet ända ned till Polen.

Har utflykten gett mersmak, så är det bara att hoppa på överkursen – svåridentifierade kastaler. Besök Hamra, Fide, Näs, Ardre och Kräklingbo på returresan norrut.

Fakta/läs mer:
Erik Lundberg: ”Staden” i ”Boken om Gotland”, AB Sylve Norrbys bokhandel, 1945.
Armin Tuulse: ”Borgar i Västerlandet”, Nordisk rotogravyr, 1952.
Bengt Hammarhjelm: ”Gotländsk krigshistoria: från Gutasagan till 1814”, Ödins förlag, 1998.