Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/04/15/lockande-kastaler-pa-osterlen/

OSEVÄRDHETER

Lockande kastaler på Österlen

Efter att ha klarat av de gotländska kastalerna är det nu dags för motsvarande torn på Österlen i Skåne. Området har många likheter med Gotland: Rik historia, utsatt för anfall från havet, många kyrkor och invaderat av turister. Samt att de båda romantiseras kraftigt av de som inte behöver genomlida områdenas vintrar med hård vind och blästrande blötsnö.

De österlenska kastalerna är inte lika kraftigt byggda som de gotländska och experterna är inte överens vad de ursprungligen använts till. Kanske uppfördes inte som försvarstorn. Kanske som magasin, klocktorn, bostad eller bara som skrytbygge. Hela sanningen, om det finns någon, lär vi nog aldrig få veta.

Benstads lilla 1100-talskyrka saknar numer kyrktorn. Som de flesta andra kyrkor fanns det ett torn i väster, men i mitten av 1800-talet kapade man den övre delen och införlivade tornets återstående del i långhuset. Tur då att det finns en vacker medeltida kastal precis öster om kyrkan.

Valleberga kyrka är unik i sin arkitektur. Rundkyrkor är ovanliga i Sverige. Tyvärr hade man inte vett att bevara det medeltida utseendet. Senaste tillslaget inträffade i början av 1900-talet då man smällde upp ett stort långhus och ett högt torn. Rundkyrkan har tackochlov bevarats som ett eget kapell. Bredvid står en vacker medeltida kastal.

Skånes största borganläggning heter Isegrims borg. Där härskade Jens Grim, eller Isegrim. Efter att ha stulit kreatur från bönderna Löderup bannlystes Jens Grim av prästen. Han red då till Löderups kyrka och började hugga sig igenom porten för att komma åt prästen, som strax efteråt slogs ihjäl på kyrkogården. Spåren av yxhuggen lär fortfarande vara synliga på porten. Kanske hade prästen klarat sig om kan klättrat upp i den kastal som än i dag står tätt intill Löderups kyrka.

Precis som på Gotland finns det en överkurs för kastalkonnässören på Österlen. Området var i mitten av 1800-talet en välmående byggd och då passade man på att ersätta sina medeltida kyrkor med nya och ljusa gudshus. På tre platser - Borrby, Hammenhög och Stiby - strök kastaler med samtidigt som kyrkobyggnaden. Tyvärr finns det inga som helst spå kvar, mer än historiens vingslag

Fakta/läs mer:
• Wallin & Åberg: "Borrby kyrka i äldre beskrivningar", Föreningen för fornminnes - och hembygdsvård i sydöstra Skåne, Småskrifter 4, 1943.
• Inge Löfström: "Detta är Österlen", Walter Ekstrand bokförlag, 1978.
• Göran Prahl: "Kastaler på Gotland, Bornholm och i sydöstra Skåne", D-uppsats i medeltidsarkeologi vid arkeologiska institutionen, Lunds universitet, 1996.
• Anders Ödman: "Borgar i Skåne", Historiska media, 2002.
• Peter Carelli: "Det medeltida Skåne", Historiska media, 2007.