Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/04/25/k-spaning-pa-gotland-1/

OSEVÄRDHETER

K-spaning på Gotland 1

En ung man som jonglerar med en boll, en kvinna som solar. Några andra personer tycks fika vid ett campingbord och så luftmadrasser utlagda på gräset. Allt inramat av små radhusliknande stugor. Det är sommar vid Gustavsviks semesterby, drygt två kilometer norr om Visby ringmur. Antagligen är det 1960-tal.

Bollkontroll på Gustavsvik. Vykort från Einar Enegren AB i Mjölby.

En gång i tiden hade jag en plan, jag skulle skriva en bok om "K-märkt" på Gotland. Lämningar av 1950- och 60-tal på min födelseö. Jag minns inte om det stupade på bokförlagens ointresse eller på min egen brist på uthållighet. Nu drabbar detta i alla fall denna blogg.

Gustavsviks semesterby i mitten av 1960-talet. Vykort från Gotlandskonst AB i Visby.

Gustavsvik har fått sitt namn efter Gustaf Theodor Hägg, som köpte området norr om Visby 1884. Familjen uppförde två stora sommarvillor i tidstypisk snickarglädje, båda är tyvärr borta sedan länge.

Det som 2011 återstår av C-delen.

I mitten av 1950-talet tog Visby stad över och 1957 byggdes de första delarna av semesterbyn. Den så kallade C-delen, som syns på vykortet med den bollskicklige ynglingen, kom till 1963 och bestod av ett fyrtiotal "sockerbitar".

Murgröna, Gotlands landskapsblomma.

Semesterbyar, bestående av hus med enkel standard, lockar i dag inte svensken på samma sätt som på 1960-talet. Man kräver mer. Många av de äldre delarna vid Gustavsvik har rivits. C-delen jämnades med marken 2002. För kulturminnesvårdens skull lämnades dock fyra hus kvar. Anläggningen drivs av Gotlandsresor, så det är bara att boka om du känner för en nostalgitripp.

FOTNOT: Enligt K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis skall man lyssna på Dexter Gordon eller Lars Gullin när man letar nedlagda bensinmackar och öde folkparker. Eftersom detta är Gotland tar du med dig ett kassettband med Gullin när du ska semestra på Gustavsvik.

Fakta/läs mer:
Rydén och Karlström: Arkeologisk utredning och byggnadshistorisk dokumentation, Gustavsvik 1:3 och Norderstrand 1:2, Länsstyrelsens dnr 220-669-99. Länsmuseet på Gotland, 1999.