Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/05/23/soluppgangar-mannedgangar-eller-annat-kosmiskt/

OSEVÄRDHETER

Soluppgångar, månnedgångar eller annat kosmiskt

Med god fantasi kan man dra linjer kors och tvärs mellan olika företeelser i landskapet och med lite tur hitta samband mellan linjerna och väderstreck, soluppgångar, månnedgångar eller annat kosmiskt.

I villan jag växte upp i nådde inte solen in i köket under midvintern. Först omkring den 20 januari gick solen upp över grannens tak. Då var det dags att beskära äppelträden. Se där, en kalender! Var detta avsikten när firman Hultsfredshus byggde familjen Olssons villa i mitten av 1960-talet?

Jag är skeptisk. Det är forskarna också. Numer anser många att inte ens Stonhenge i England är någon forntida kalender.

Djupt inne i Bergslagens skogar, vid Saxhyttefallet utanför Grythyttan, finns en berghäll med ristningar. Figurer, tecken och årtal, det tidigaste 1702 och det senaste 1956. Ristningarna har inte väckt något större intresse hos de antikvariska myndigheterna. Kanske för att årtalen inte behöver ha något med tillkomsttiden att göra. Någon skylt som visar på eller berättar om platsen finns heller inte.

Amatörforskare har försökt koppla ihop ristningen med andra "märkligheter" i området. Men jag är, som sagt, skeptisk.

På andra sidan den lilla grusvägen i Saxhyttefallet låg Grythyttans avrättningsplats, inte heller den speciellt kraftfullt utmärkt. Den senaste avrättningen på platsen skedde 1833 då torparen Olof Liljeblad och hans hustru Maja Stina Stråt blev av med huvudet för att ha slagit ihjäl knallen Erik Medin.

Fakta/läs mer
Stefan Agorelius: "De gåtfulla stenarna i Saxhyttan - linjer till det förgångna", Karlstedts bokhandel, 1985.
Avrättade i Västmanland 1833 i Nättidningen Rötter.
Karl Enn Henricsson: "Vid Grythyttans sista avrättningsplats" i NWT.se den 22 augusti 2009.
Jonathan Lindström: "Spår av forntidens kalender" i Populär Historia 11/2010.