Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/05/31/vattenkontroll-vid-kungens-kurva/

OSEVÄRDHETER

Vattenkontroll vid Kungens kurva

Varje dag passerar tiotusentals bilister Kungens kurva i södra Storstockholm på sin väg till Södertälje - eller till kontinenten. Hur många som i det hetsiga trafiktempot hinner lägga märke till den stora jordkällaren i motorvägens mittremsa strax söder om nöjespalatset Heron City vågar jag inte gissa.

År 1904 invigdes Norsborgs vattenverk vid Mälarens strand i Norsborg. Samtidigt färdigställdes den cirka 20 kilometer långa huvudvattenledningen från vattenverket till reservoaren vid Nybohov. Nu skulle huvudstaden få friskt dricksvatten!

Vid starten togs vattnet från Bornsjön och från några grundvattenbrunnar. Sedan 1923 tas det från Mälaren. Enligt Stockholm Vatten produceras en normal dag cirka 225.000 kubikmeter rent vatten i Norsborg.

Längs med vattenledningen in till stan byggdes en mängd kontrollstationer för att enkelt kunna kontrollera de nedgrävda rören och vid behov stänga av flödet. Några av stationerna finns kvar och en har råkat hamnat mitt i E4/E20 vid Kungens kurva.

Frågan är bara hur länge den får stå kvar. Det planerade vägprojektet Förbifart Stockholm ansluter just i Kungens kurva och på de skisser som skickats ut är kontrollstationen försvunnen under asfalten.

Fakta/läs mer:
Anders Cronström: "Vattenförsörjning och avlopp", Stockholms stad, 1986.
Bengt Norling: "Norsborgs vattenverk 100 år", Stockholm Vatten, 2004.