Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/06/20/helge-sven-i-arboga/

OSEVÄRDHETER

Helge Sven i Arboga

Precis som Västerås är Arboga en gammal stad med stolta anor. ("Sveriges nationalatlas" räknar Västerås som landets 12:e äldsta stad och Arboga som den 27:e. Stäket har aldrig varit någon stad.) Precis som Västerås har Arboga några medeltida kapellrester att visa upp för alla som ids svänga av från motorvägen.

Kapellet med namnet Helga Kors, vid Dragmansgatan, har klarat tidens gång bra. Faktiskt står byggnaden fortfarande, även om det kan vara svårt att se att den en gång i tiden varit Guds hus. Här passerade de som lämnade staden längs vägen västerut. En helgonbild i en nisch på kapellets norrvägg övervakade resenärerna. Helgonet är borta, nischen finns kvar, Örebrofararna har funnit andra stigar.

Betydligt sämre ställt är det med Helge Svens kapell på Brattbergets norra sluttning. Bara grundstenarna finns kvar. Vid utgrävningen 1892 hittade arkeologerna flera gravar under det gamla tegelgolvet. Dessutom fann man ett illa åtgånget relikskrin och en kyrkogrim i form av en orm. Sven själv lär ha varit en lokal munk, som stenades till döds i en offerlund.

Fakta/läs mer
Louise Hagberg: "När döden gästar", Wahlström & Widstrand, 1937.
Sven Ljung: "Arboga stads historia intill 1551", 1949.
"Medeltidsstaden 2. Arboga", Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer, 1976.
Klas-Göran Selinge (red): "Sveriges nationalatlas. Kulturminnen och kulturmiljövård", Sveriges nationalatlas, 1994.