Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/07/08/bilden-av-ett-700-ar-gammalt-mord/

OSEVÄRDHETER

Bilden av ett 700 år gammalt mord

Det är mycket som händer på och kring Gotland dessa veckor. Politikerna pratar i Almedalen, seglarna rundar ön och överklassynglen försöker bräcka varandra på Kallbadhuset. Annat var det förr i tiden, speciellt på medeltiden. Då var det hårt arbete och raka besked som gällde.

Vid Bondarve i Guldrupe socken står ett ståtligt medeltida ringkors i en beteshage. På korsringens västsida finns historien bakom korset beskriven med runor: "Bedjen för Jakobs själ i (annuhaenkium), som Nikulas slog ihjäl". Vad "annuhaenkium" betyder tvistar de lärde och de olärde om. De lärde tippar på ett gårdsnamn.

Enligt en nedteckning från 1826 hände följande: När Nils Bondarve kom hem från ett besök i Visby upptäckte han att grannen Jakob Hestings hade fällt ett träd på Bondarvens mark. Nils smög sig på Jakob bakifrån, medan han yxade till trädet, och slog ihjäl honom med en skakel.

Medeltida kors resta över mord och annan död är inte ovanliga. Det märkliga med korset vid Bondarve är vi så här drygt 700 år efteråt kan se hur mordet gick till. Längst ned på korsets baksida visar en tydlig ristning hur den inte ont anande Jakob sjunker ihop av Nils slag över skallen.

Fakta/läs mer:
Barry Press: "Runkorset vid Bondarve" i Gotlands Folkblad den 25 oktober 1969.
Bengt G Söderberg: "Sällsamheter på Gotland", Rabén & Sjögren, 1975.