Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/08/15/har-ligger-en-kung-begraven/

OSEVÄRDHETER

Här ligger en kung begraven

Det var en gång för mycket länge sedan en kung som hette Håkan Röde. Den medeltida Västgötalagen berättar att Håkan var född i Levene i Viste härad, att han var kung i tretton vintrar och att han ligger begravd i Levene.

I dag vet vi inte mycket om denne kung, som levde i en tid då Sverige knappast var ett sammanhållet land. Olika släkter slogs om kungakronan. Vikingatiden sjöng på sista versen. Jesus kämpade med Oden om själarna i Skandinavien.

Kanske föddes Håkan på 1040-talet, antagligen var han kung på 1070-talet. Vid Hovgården på Adelsö i Mälaren står en runsten där en svensk kung nämns för första gången: "Tyd du runorna! Rätt lät rista dem Tolir, bryte i Roden, åt konungen. Tolir och Gylla lät rista, båda makarna efter sig till en minnesvård ... Håkon bjöd rista." Forskarna anser att denna Håkon är Håkan Röde.

I Levene äng i Levene i Västergötland finns ett stort gravfält med bland annat några resta stenar. Kanske ligger Håkan begravd under någon av dessa. Det är bara att låta fantasin flöda. Passerar du i juli-augusti så njut av de gula vildhallonen.

Fakta/läs mer:
Thorsten Levenstam: "Levenebygden", Levene hembygdsförening, 1976-78.
Dag Stålsjö: "Svearikets vagga", Karlstedts bokhandel AB, 1983.
Dick Harrison: "Sveriges historia 600-1350", Norstedts, 2009.