Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/08/24/k-spaning-pa-gotland-2/

OSEVÄRDHETER

K-spaning på Gotland 2

I Kiruna är det kallt på sommaren, på Gotland är det varmt. Därför skulle Kiruna flyttas till Gotland - som ett gigantiskt sommarkollo. Nästan i alla fall.

År 1960 köpte Kiruna stad ett markområdeÖstergarnslandet på Gotland. Här skulle byggas en semesterby. Gruvarbetare och deras familjer få sol och hälsosamma havsbad.

När det begav sig. Vykort från Gotlandskonst, Visby.

Året efter stod de första stugorna klara. Några av dem hade en form som påminde om lappkåtor, så att gästerna skulle känna sig som hemma. En restaurangbyggnad uppfördes. Den vackra tanken var att även hemmafruarna skulle få ledigt över sommaren. Restaurangen kom dock att i första hand bli en samlingspunkt för lokalbefolkningen.

Restaurangen sommaren 2011.

De kvarvarande originalstugorna sommaren 2011.

Den så kallade Kirunabyn fungerade som tänkt under 1960-talet, men när de billiga charterresorna slog igenom hade den spelat ut sin roll. Det är varmt på Gotland - det är hett på Kanarieöarna. 1973 sålde Kiruna stad semesterbyn. Under resten av decenniet drevs semesterbyn i privat regi. I början av 1980-talet såldes stugorna och sedan dess är den gamla Kirunabyn en samfällighet med privatägda stugor.

Kåtalika stugor i Katthammarsvik. Foto: Roger Klingvall.

De kåtaliknande stugorna revs eller såldes. Några av dem tillhör i dag Borgviks pensionat och står uppställda längs stranden i närbelägna Katthammarsvik. I själva Kirunabyn är det sommartid liv och rörelse i de kvarvarande småstugorna. Den forna restaurangbyggnaden är dock övergiven. 50 år efter invigningen äter vi fortfarande helst hemma - men nu är det väl männen som står i köket.

Fakta/läs mer:
Barbro Jöberger: "Ett litet hus vid havet. Historien om Kirunabyn", 2001