Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/09/12/doden-pa-vagen/

Osevärdheter

Döden på vägen

I avdelningen vägmärken som märks har vi nu kommit fram till festliga skyltar vid kyrkor. Som vanligt är det tilläggsskyltarna som piggar upp det för trafikanterna. Kanske borde Transportstyrelsen ta fram en varningsskylt att använda vid just kyrkor.

Den första skylten hittade upptäckte jag i somras när vi passerade genom Älvdalen i Dalarna. Begravningståget från kyrkan hade hunnit korsa vägen, så vi orsakade inte någon skada.

Den andra skylten dyker upp när man passerar Grängesbergs kyrka norrifrån, även detta i Dalarna. Vän av trafikordning frågar sig hur en utfart från en kyrkogård skiljer sig från andra utfarter.

Den tredje skylten finns tyvärr inte kvar. Den stod mitt emot Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala. För snart 15 år sedan kommenterade jag skylten på Marginalensidan i SvD: "Trots att jag försäkrade för polisen att jag inte hade några lik i lasten gav han mig böter".