Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/09/30/pa-pilen-drack-bohemerna-pilsner/

OSEVÄRDHETER

På Pilen drack bohemerna pilsner

När kvällsdiset lägger sig över kvarteren kring Sergels torg och Vasagatan i Stockholm kommer de fram - Klarabohemernas osaliga andar. "Ge mig en pilsner! Var är du Nisse?" (Jag tror att det är Nils Ferlin de letar efter.) Ropen dränks nästan i den nya stadens larm.

För 75 år sedan, 1936, skakades Klarakvarteren i sina grundvalar. Samlingspunkten Café Cosmopolite på Vasagatan 7 stängde. Plötsligt var alla poeter och andra kulturarbetare hemlösa. Så ock den så kallade svansen, de som nöjde sig med att vara fulla i kända personers närhet.

En handfull Stockholmskrogar såg sin chans. Kunde man bli det nya stamstället för bohemerna var det bra marknadsföring och inkomstkälla. Det hände ju att även dessa nyttjade starkt.

Ett av ställena som lyckades bäst var restaurangen Pilen på Bryggargatan 12A. Den hade tidigare legat i ett hus på tomten, men hade på 1920-talet flyttat in i ett nytt hus längs med gatan. Pilen hade tredjeklass restaurang på bottenvåningen och andraklass en trappa upp.

Bryggargatan 12A 2011.

Om det gamla Klara var en den ideala staden eller mest social misär lär diskuteras i många decennier än. Ska man tro de flesta böckerna i ämnet så var det rena drömmen. Borta är det i alla fall till största delen. Bryggargatan och parallellgatan Gamla Brogatan har dock kvar en del av den äldre miljön - men inte lockar det mer folk än de moderna delarna av City.

Restaurang Pilen överlevde en bit in på 1980-talet, betydligt längre än Klarabohemen. I dag huserar ett spanskt kulturcentrum i lokalerna. Sätt dig på trappan och författa en dagsvers. Pilsnern får du ta med dig.

Fakta/läs mer:
Kerstin Mandén-Örn: "Ett hotellkvarter i Klara" i "Stadsvandringar 10", Stockholms stadsmuseum, 1987.
Bergkvist & Mellin: "I Klarabohemernas värld", Carlssons, 1993.
Jenny Westerström: "Klara var inte Paris", Carlssons, 2006.