Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/10/19/krogen-dar-man-lattade-pa-pungen/

Osevärdheter

Krogen där man lättade på pungen

I dag krävs det bitvis en cykel med tjocka däck för att ta sig fram på den gamla landsvägen mellan Born och Siggebohyttan i Bergslagen, men det är väl värt besväret. Vid några hyggen bjuds man på en fantastisk utsikt över Fåsjön. Dessutom finns det gott om svamp i skogen. (Men det vill inte min sambo att jag berättar.)

Den gamla landsvägen genom svampskogen.

Vägen upp på "berget" stod klar 1770. Den var i bruk fram till 1850, då dagens väg närmare Fåsjön invigdes. Kvar i skogen, i en liten glänta, står en milstolpe i järn från 1770. Den markerar avståndet 3/4 gammal svensk mil (som är 10.689 meter) från staden Nora. Stolpen har hjältekonungen Adolf Fredriks initialer.

Den kvarlämnade milstolpen.

Lite längre norrut finns grunden av krogen Punglättan kvar. Jag antar att det var pengapungen som gav namn till stället.

Det återstår inte mycket av krogen.

Fotnot: Den som är intresserad av "riktiga" sevärdheter kan ju alltid stanna till i den storslagna bergsmansgården Siggebohyttan.

Fakta/läs mer: Bäcker, Ulla-Britt (red): "Sant och intressant om Born", Borns bygdecirkel, 1999. "Kulturstigen i byn Öskevik", Öskeviks allmänna byförening, 2002.