Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/11/08/en-kolonists-vedermodor/

OSEVÄRDHETER

En kolonists vedermödor

Tar man sig en titt på "Plankarta över Stockholm med omnejd" från 1920-talet upptäcker man mängder av områden med koloniträdgårdar. En del av dem finns kvar, men många har försvunnit under vägar och hus.

På norra sidan av Johanneshovsvägen i Årsta finns en liten, liten bergsknalle. På denna lilla, lilla bergsknalle finns resterna av en kolonists vedermödor. En terrassmur för att hålla jorden på plats, en liten trappa och något som ser ut som en sittplats. Allt murat med runda stenar. Dessutom något som skulle kunna vara en liten eldstad.

Enligt författaren Hans Harlén, vars mormor hade en kolonistuga i området, kallades mannen med anläggningen för Amerikanaren. Tills för sex, sju år sedan fanns det en plakett på bergsknallen som berättade vem som murat. Tyvärr är den borta och tyvärr skrev jag inte ned uppgifterna.

De första koloniträdgårdarna i Stockholm anlades i slutet av 1800-talet. Tanken var att mindre bemedlade dels skulle kunna odla mat till hushållet, dels kunna ha en enkel sommarstuga.

Under första världskrigets livsmedelsbrist anlades många nya koloniområden. År 1917 fanns det cirka 5.800 kolonlotter i Stockholm och kolonisterna skördade omkring 870 ton potatis.

Koloniområdet norr om dagens Johanneshovsvägen, mellan Skagers- och Gullmarsvägen, hette Ensta-Sundsborg. Ensta var ett torp som låg där Värmdö gymnasium ligger i dag, Sundsborg var ett sommarnöje strax norr om dagens Bolidenplan.

Området anlades 1917 och omfattade som mest 180 stugor. Det revs 1943 när Årsta började byggas. Allt utom "Amerikanarens" vackra murar.

Fakta/läs mer
Anders Cassel (red): "Stockholms koloniträdgårdar", Stockholms fastighetskontor, 1990.
Hans Harlén: "Stockholm från A till Ö. Söderort", Brännkyrka hembygdsförening, 1997.
Hans Harlén: "Mormors kolonistuga i Årsta" i Småskrifter 13-14 från Enskede Årsta hembygdsförening, 2004.