Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/11/16/stenansiktena-i-visby/

OSEVÄRDHETER

Stenansiktena i Visby

År 1288 brakade det löst, inbördeskriget mellan Visby och resten av Gotland. Köpmännen i staden ville inte dela med sig av handeln och rikedomen till bönderna. Sålunda byggde man en mur runt sin stad. Hjältekonungen Magnus Ladulås var inte road. Visby vann kriget, men fick betala dryga böter till kungen för att man olovandes byggt sin ringmur.

I slutet av 1200 talet var Visby en av Nordeuropas absolut största och mäktigaste städer. Muren mot havet påbörjades i början av seklet, muren mot landet på 1260-talet. Först i början av 1300-talet var den helt färdig. Här innanför bodde mellan 6.000 och 8.000 personer. Kanske är det två av dem du möter när du passerar genom Söderport, en av murens tre huvudportar.

I det sydvästra hörnet i portvalvet, en bit upp, sitter ett dubbelansikte. Det är starkt eroderat, men med lite fantasi går det att föreställa sig två medeltida borgare. Stanna till en stund och ägna dem en tanke. Under 700 år har de sett gotlänningar, svenskar, tyskar, danskar, ryssar passera som stadens härskare. Nu ser de ned på politiker och brats.

Muren är mäktig, men ansiktena är den enda konstnärliga utsmyckningen.

FOTNOT: Denna blogg har tidigare behandlat de obetydliga resterna av de medeltida stadsmurarna i Kalmar och Stockholm.

Fakta/läs mer
Eckhoff & Janse: "Visby stadsmur - del 1", Wahlström & Widstrand, 1936.
Waldemar Falck: "Visby stadsmur. En kulturhistorisk vandring", Riksantikvarieämbetet, 1994.