Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/12/06/gunnar-grens-forsta-finter/

OSEVÄRDHETER

Gunnar Grens första finter

”Mellan timmarna i skolan, läxläsningen och söndagsbesöken på Ullevi utövade jag ett allt flitigare personligt umgänge med den kära läderkulan - ja, det hade faktiskt blivit en läderkula nu! Gröna Vallen låg alldeles intill där jag bodde, och så fort läxorna var klara på eftermiddagen, bar det i väg ut till denna tummelplats nummer 1 för traktens fotbollslystna ungdomar.”

Grusplanen för några år sedan.

Hur idrottsplatsen Gröna Vallen såg ut i fotbollslegenden Gunnar Grens barndom vet jag inte. I dag är fotbollsplanen i stadsdelen Majorna i Göteborg i alla fall en högst ordinär grusplan. En plats för seriespel i de lägre divisionerna och förhoppningsvis en arena för de barn som fortfarande ägnar sig åt utomhusaktiviteter. Klubbarna i Majorna och Linnéstaden hoppas att gruset snart ska ersättas med konstgräs.

Pojken Gunnar var med och bildade Silverkällans idrottsklubb, men redan som trettonåring gick han över till BK Strix. Gröna Vallen är några år äldre än Gunnar Gren. Enligt sajten Majorna.nu var planen i början en starkt sluttande äng. År 1912 anges som startår, namnet fick den 1918. Det kommer från en fastighet i området som hette Grönvallen. Sex år senare rustades Gröna Vallen upp och fick sådan standard att även storlagen i Göteborg använde den för träningsmatcher.

Fotbollsgodis i bokhyllan.

Gunnar Gren lämnade så småningom Göteborg och blev firat proffs i Italien. De största framgångarna nådde han i AC Milan 1949-53 - tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. I landslagströjan blev det bland annat OS-guld i London 1948 och VM-silver på hemmaplan 1958.

Familjegraven på Västra kyrkogården.

Numer har Gunnar Gren en minnestavla vid Gröna Vallen. En lång utspark (som det brukar stå i sämre texter om fotboll, i det här fallet 650 meter) åt sydväst ligger Il Professore begravd. I familjegraven på Västra kyrkogården.

Fakta/läs mer
Gunnar Gren: Från Gröna Vallen till Wembley, Cirkelförlaget, 1949.
Gunnar Gren och Bert Gren: "Fotboll är en skön konst", Sportförlaget, 1993.
Greta Baum: "Göteborgs gatunamn 1621-2000", Tre böcker, 2001.
Sajten Majorna.nu.