Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/01/13/k-spaning-pa-gotland-5/

OSEVÄRDHETER

K-spaning på Gotland 5

Tofta strand, två mil söder om Visby. Sedan havsbad blev på modet en av Sveriges absolut hetaste stränder. Extra hett blev Tofta sommaren 1965 då den nya strandrestaurangen invigdes. Tidningen Gotlands Allehanda var på plats vid spärrölen (taklagsfesten) i april:

”Man kan nu skönja konturerna på byggnaden – en skapelse i betog och glas, men som trots detta nog kommer att smälta väl in i naturen och de kringliggande sanddynerna. Detta tack vare den ringa höjden och den närliggande tallskogen.”

Strandrestaurangen på 1970-talet. Vykort från Gotlandskonst AB.

Mitt tidigaste minne av restaurangen är bowlinghallen med tre banor i undervåningen – Gotlands första. Efter avslutat bad på stranden brukade man få följa med pappa in i hallen titta en liten stund på de spelande. Den nya sporten blev så populär på ön att banorna 1973 flyttades till en större hall i närheten av hamnen i Visby.

Notera skylten "BOWLING" på undervåningen. Vykort från Einar Enegren AB, Mjölby.

Restaurangen lever dock vidare, även om den stått tom några säsonger sedan 1973. Tofta strand lockar stor mängder badande och dessa behöver ju någon stans att äta och släcka törsten. Afterbeach är ett nöje som inte kan överskattas.

Restaurangen julen 2011.

Byggnaden smälter fint in mellan dyner och tallskog, precis som GA förutspådde 1965, trots att bland annat en bassäng tillkommit. En bowlingkägla finns kvar. Den sitter som handtag på dörren till den gamla bowlinghallen.

En kägla står kvar!

Fakta/läs mer
Bengt G Söderberg (red): "Från fars och min tid. En bokfilm om Gotland 1915-1970", Gotlandskonst AB, 1972.
"Idrottshistoriska platser på Gotland", Gotlands idrottsförbund, 2004.