Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-29 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/02/26/inte-en-sten-bland-alla-andra/

OSEVÄRDHETER

Inte en sten bland alla andra

Stockholms alla in- och utfarter består i dag mer eller mindre av flerfiliga motorvägar. Gårdagens huvudleder hade dock ofta en annan och inte lika spikrak sträckning. Här och var i förorterna minner milstenar om våra förfäders reslust.

Den som ska till Dalarö i dag följer breda riksväg 73 söderut förbi Enskede och Farsta. Resenärer till huvudstadens närmaste uthamn för hundra år sedan kunde njuta av ett helt annat landskap.

Stolt sten på kyrkogård.

världsarvet Skogskyrkogården, invid den västra muren i höjd med Heliga korsets kapell, står en prydlig milsten som markerar avståndet 1/2 mil från Slottets portar. Texten på stenen berättar också att den restes under Johan Jacob Gyllenborgs tid som landshövding (1770-88).

Milstenarna började sättas upp under den svenska stormaktstiden på 1600-talet för att reglera betalningen mellan resande och skjutsbönder. Avståndet mellan dem var 1/4 mil, en fjärdingsväg. Tänker du stega upp avståndet mellan stenarna så tänk på att en mil fram till 1888 var ungefär 10.689 meter.

Kartan ”Stockholm med omgivningar” från 1917 av Axel Gillberg. Torpet Vallsknopp i mitten.

1700-talets Dalaröväg strök med västra kanten av det som i dag är Skogskyrkogården. (Intill stenen på kyrkogården låg fram till 1930-talet torpet Vallsknopp.) Vägen fortsatte söderut genom dagens Sköndal och stenen som markerar 3/4 mil står i korsningen Perstorps-Tårtvägen.

Stenarna som markerade jämna mil var ofta lite mer påkostade. Längs Dalarövägen stod den första ungefär vid bron över Forsån i Farsta, men den är spårlöst försvunnen. Har den hamnat som fyllning i någon vägbank? Pryder den uppfarten till någon sommarstuga?

Fakta/läs mer:
Sernander mfl: "Stockholmstraktens natur- och kulturminnen", Rådet till skydd för Stockholms skönhet, 1935.
Stefan Nordin: "Milstolpar. Stockholm Uppsala Södermanland", 1998.
Hans Harlén: "Stockholm från A till Ö. Söderort", Brännkyrka hembygdsförening, 1997.
Mats Areskoug: "Milstenarna - stormaktstidens taxameter" i Dagens Nyheter 23 februari 2002.
"Dalarövägen", Enskede Årsta hembygdsförening och Farsta hembygdsförening, 2005.