Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/03/11/det-nya-sverige-en-klippa-i-floden/

OSEVÄRDHETER

Det nya Sverige, en klippa i floden

”Ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för Sverige.” Kanske var det orden som uttalades när den svenska expeditionen i slutet av mars 1638 nådde fast mark i Nordamerika. Fartygen ”Kalmar Nyckel” och ”Fågel Grip” hade varit på väg fyra månader från Göteborg. Nu kunde man kliva i land på en klippa vid en biflod till vad som i dag heter Delawarefloden.

Den historiska klippan.

Här skulle det skapas en koloni – Nya Sverige. Många europeiska länder hade redan tagit för sig av kontinenten på andra sidan Atlanten och stormakten Sverige ville inte vara sämre. Främst var det tobak och skinn som lockade.

Land köptes av Lenapefolket, mark röjdes, hus byggdes och skansar anlades. Den första bosättningen (i dagens Wilmington) fick namnet Christina efter hjältedrottningen hemma i Stockholm.

Fler expeditioner med nya bosättare följde, många av dem finska svedjebönder från Bergslagen. Kolonin växte längs med Delawareflodens båda sidor i vad som i dag är delstaterna Delaware, Pennsylvania och New Jersey. Problemet var bara att holländarnas och engelsmännens ambitioner var än större.

Nederländerna, med sin bas i Nya Amsterdam (i dagens New York) , erövrade 1655 den svenska kolonin, som blev en del av Nya Nederländerna. Flertalet av de 400 svenskarna och finländarna valde att stanna kvar under de nya herrarna. Nio år senare tog engelsmännen över.

Den svenska kulturen kom dock att leva vidare. Fram till 1783 skickade Sverige präster till området och svenska ska ha talats ända till slutet av 1700-talet. När Delaware 1776, som en av tretton kolonier, förklarade sig självständigt från Storbritannien fanns i det cirka 2.000 ättlingar från Sverige. Många av de eldsjälar som i dag håller minnet av Nya Sverige levande i Delaware berättar stolt att en förfader/moder (förhen?) var med på någon av 1600-talets expeditioner.

Konkreta spår från den svenska tiden är svåra att finna. Klippan, där den historiska landstigningen skedde för 374 år sedan, finns kvar vid Christinaflodens strand, men den yttersta delen har sprängts bort för att underlätta för fartyg att passera.

”Svenska” sevärdheter finns det dock gott om i staden Wilmington! Klippan befinner sig i Fort Christina park, där skansen Christina och den första bosättningen låg. Här skulle också staden Christinehamn ha anlagts, om historien fått en annan gång. Parken är tyvärr stängd, eftersom myndigheterna inte anser sig ha råd att underhålla den.

”Kalmar Nyckel” rutas inför segelsäsongen.

Strax intill, på ett litet varvsområde, ligger New Sweden centre. Ett litet museum som berättar allt om områdets historia. Varvsområdet är också hemmahamn för ”Kalmar Nyckel”, en fullskalekopia av fartyget som gjorde tre expeditioner mellan gamla och nya Sverige. Några hundra meter från parken finns kyrkan Holy Trinity, eller Old Swedes church. Invigd 1699 och den äldsta kyrkan i USA som fortfarande är i bruk.

Old Swedes church.

År 1655 laddade hjältekonungen Karl X Gustav för krig mot Polen och resurserna räckte inte till att försvara Nya Sverige där borta i Amerika. Även i dag är pengar en bristvara i ”Nya Sverige”. All verksamhet i Wilmington sker ideellt av volontärer. Skänk en slant! Till:
New Sweden centre
Old Swedes foundation
Kalmar Nyckel

Bonus:
Webbteve från 300-årsfirandet 1938.
Webbteve från 350-årsfirandet 1988.

Fakta/läs mer:
Algot Mattsson: ”Nya Sverige. Drömmen om ett imperium”, Tre böcker förlag, 1987.
Alf Åberg: ”Folket i Nya Sverige. Vår koloni vid Delawarefloden 1638–1655”, Natur & Kultur, 1987.
Nationalencyklopedin, 1994.