Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/03/27/nykopingshus-bortglomda-lillebror/

Osevärdheter

Nyköpingshus bortglömda lillebror

En kastaler blir till ståtliga slott, andra blir bortglömda ruiner. Inloppet till Nyköpingsån vaktades redan på 1100-talet av ett försvarstorn, samma sak med Kilaån tre kilometer västerut.

Kastalen vid Nyköpingsån blev en del av en borg som blev ett slott. Här firades gästabud och här förvarades döda hjältekonungar. Dessutom växte en hel stad upp utanför dess murar.

Kilaån var under tidig medeltid segelbar ungefär två mil uppströms och eftersom en kastal uppfördes vid inloppet måste ån haft en viss betydelse. Tornets uppgång och fall är dock höljda i dunkel. Det återupptäcktes först på 1940-talet. Den senaste utgrävningen på platsen kunde inte heller den lösa gåtan.

Vi får nog nöja oss med att spana ut från de kraftiga murarna och fantisera om stormän, trälar, fartyg, pilbågar och kålrötter.

Fakta/läs mer: Christian Lovén: ”Borgar och befästningar i det medeltida Sverige”, Kungl Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, 1996.

FOTNOT: Eftersom du älskar kastaler har du naturligtvis läst de tidigare inläggen om dessa på Gotland och Österlen.