Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/04/05/vindkraft-som-dodar/

Osevärdheter

Vindkraft som dödar

Vindkraftverken blir fler, men hur farliga är de stora snurrorna? Och vad är värst? Tar de livet av mängder av fladdermöss och flyttfåglar? Sänker de marknadsvärdet på sommarstugan? Skrämmer de slag på våra modiga Jas Gripen-piloter? En sak är i alla fall säker, problemet är inte nytt.

Omkring 1870 pryddes Stockholms malmar av 65 väderkvarnar. I dag finns endast en kvar i centrala Stockholm, den ståtliga oljekvarnen på Waldemarsudde på Djurgården. Några av kvarnarna flyttades till stadens utkant och överlevde på så sätt.

Vingarna nedplockade – för säkerhets skull.

Kvarnen "Kodön" hamnade i Hersby på Lidingö redan 1845. På sin ursprungliga plats på Södermalm hade den skapat sig ett namn genom att ha slagit ihjäl en ko med de svängande vingarna. Kvarnen räddades till eftervärlden av hembygdsföreningen när den hotades av rivning i början av 1930-talet. Vingarna är dock nedplockade. Lidingöborna värnar om sitt djurliv.

Vindflöjelns årtal minner om kvarnens flytt.

Fakta/läs mer:
Bertil Waldén: ”Tre väderkvarnar från det gamla Stockholm” i Samfundet S:t Eriks årsbok 1926.
”Hersby kvarn” i Lidingö hembygdsförenings årsbok 1936.
Hans Nordmark: ”Söders historia 2”, Stockholms stadsmuseum, 1990.